Winters slot van december

De winter slaat deze maand ongewoon hard toe in onder meer het zuidwesten van Canada. In Vancouver, waar het klimaat overeenkomt met dat van ons land, heeft het diverse keren streng gevroren en de hoeveelheden sneeuw tarten de bestaande alltime records. Op 23 december was het sneeuwdek al 27 centimeter dik: Kerstavond kwam daar nog eens een pak sneeuw bij. Tijdens Kerst lag er 40 centimeter en het sneeuwen is nog niet voorbij. Peter van der Werff berichtte dat zijn broer enkele jaren geleden van Quebec naar Vancouver Island is verhuisd. Bij deze gelegenheid verkocht hij zijn ’snowblower’. Nu ligt er 30 centimeter op zijn stoep! De laagste temperatuur die de afgelopen tijd op de internationale luchthaven van Vancouver werd gemeten, bedraagt -15,2º op de 20ste.

Bij ons is het kerstwintertje op gang gekomen. Onder invloed van een sterk hogedrukgebied boven Zuid-Scandinavië (gisternacht 1048 hPa) is het gaan vriezen; vanochtend kan de vorst in met name het oosten plaatselijk matig zijn. Vandaag komt het zwaartepunt van het hogedrukgebied tijdelijk boven de Noordzee te liggen. Wolkenvelden van een zwak Scandinavisch warmtefront kunnen daardoor het noorden bereiken. Op de Waddeneilanden kan ook wat neerslag vallen, elders blijft het overwegend zonnig. Verder een oostenwind, in het noorden tijdelijk veranderlijk, en maxima tussen 0 en 3 graden.

De komende dagen (van morgen tot en met dinsdag) blijft het droog, zonnig en koud met in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst. De wind waait meest uit het oosten, dinsdag een zuidoosten- en op de laatste dag van het jaar een veranderlijke wind. De lucht wordt dan ook vochtiger. De as van het hogedrukgebied bevindt zich op 31 december boven onze streken. Daardoor stroomt mogelijk lucht van zee ons land binnen. Nieuwjaarsnacht zou deze situatie tot mist, in combinatie met kruitdampen zelfs tot smog kunnen leiden. Vanaf Nieuwjaarsdag, wanneer boven de Britse eilanden een nieuw hogedrukgebied ontstaat, neemt de kou wat af. Overdag komt het kwik dan enkele graden boven nul uit. Ondertussen loopt Noord-Europa, waar in Lapland de afgelopen dagen ongewoon hoge temperaturen werden waargenomen (donderdag 6,9º in het Zweedse Namn okünt), vol met zeer koude lucht. De komende dagen zal blijken of deze ’verse kou’ de winter op de rails gaat zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden