Winterperikelen: vaker plassen bij koud weer

"Zodra het koud wordt, moet ik veel vaker plassen als ik buiten ben geweest", e-mailt een lezeres. Ook haar vriendinnen klagen hierover. Hoe komt het dat mensen vaker moeten plassen bij kou?

Een rondgang op internet leert dat het probleem veel besproken wordt. Verschillende oorzaken zingen rond: zo zou het liggen aan ons 'onwillekeurige zenuwstelsel', dat zelf regelt wat er in je lichaam moet gebeuren. Dat zou bij kou leiden tot vaker plassen. Anderen beweren dat je vaker moet plassen doordat bloedvaten krimpen als je van een warme ruimte in de kou terecht komt. Hierdoor zou er minder ruimte zijn voor je bloed en moeten de nieren meer water uit je bloed halen, wat vervolgens in je blaas terecht komt. En wie een volle blaas heeft, die moet plassen.

Volgens John Heesakkers, uroloog aan het UMC St Radboud in Nijmegen, is er geen wetenschappelijk bewijs dat mensen bij winterse temperaturen vaker moeten plassen. Maar ook hij ziet in de winter een toenemend aantal klachten in de wachtkamer. "Met koud weer verergeren de problemen van mensen die al plasklachten hebben", zegt Heesakkers. "Bij kou wordt het gevoel van mensen dat ze moeten plassen vaak sterker. Waarschijnlijk komt dit doordat de huid rondom de plasbuis kouder wordt."

De plasbuis is namelijk erg gevoelig en strooit bij kou sneller het gevoel rond dat je moet plassen. Hetzelfde gebeurt wanneer iemand met blote voeten op een koude vloer loopt, zegt de uroloog. Ook dan moeten mensen eerder naar het toilet.

Klopt het dat dit een typisch vrouwenkwaaltje is? "Nee, mannen hebben er evengoed last van. Maar het probleem komt vooral voor bij mensen die al plasklachten hebben of mensen die daar tegenaan zitten", zegt Heesakkers. Zo neemt de drang om te plassen van mensen met opslagklachten, die altijd sneller naar het toilet moeten dan anderen, toe als ze in een koude omgeving zijn.

Volgens de uroloog is het wel mogelijk dat vrouwen in of na de overgang vaker last hebben van dit probleem. Dat komt doordat plasklachten, zowel bij vrouwen als bij mannen, toenemen naarmate met ouder wordt.

"Bij vrouwen in de overgang neemt de bescherming van het slijmvlies rondom de plasbuis af, omdat er geen oestrogenen meer worden aangemaakt. En daardoor raakt de plasbuis sneller geïrriteerd", legt Heesakkers uit. Oestrogenen hebben een gunstige uitwerking op de plasbuis, waardoor bij vrouwen voor de overgang het milieu rondom hun plasbuis 'prettiger' is.

Kunnen mensen bij koud weer nog iets doen om te voorkomen dat ze heel vaak moeten plassen?

"Meestal hebben mensen er minder last van als ze binnen blijven. En als je wel naar buiten gaat, dan is het verstandig om je goed aan te kleden zodat de huid rond de plasbuis niet te veel afkoelt," aldus John Heesakkers. Medicijnen zijn volgens hem echter een brug te ver.

Als mensen met plasklachten in een warmere omgeving aanmerkelijk minder last hebben, zoals de uroloog zegt, is het voor de lezeres dan slim om de winter in een warm land door te brengen?

Heesakkers denkt dat het wel zou kunnen helpen. "Voor deze mensen is het daar beter uit te houden en daarom zullen ze minder klachten hebben. Maar het is niet zo dat inwoners van zuidelijke landen minder plasproblemen hebben dan mensen in het noorden."

Ook een gezondheidsvraag insturen? Mail naar gezondheid@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden