Winterparadijs Den Bosch draait om liefde, vrede en goede wensen

reportage | Kerstevenement maakt veel emoties los

Langs de paden van de kerststal in de Sint Jan trekt de harde actualiteit van het afgelopen jaar voorbij, maar dan gezien door kinderogen. 'Ik wil dat het pesten STOP..t', staat in onzeker handschrift boven het tekeningetje van een huilend roodharig meisje en een lachende pestkop. 'dat in sirië en irak geen oorlog is', wenst Ties. 'Dat ebola stopt', hoopt Juul. Een rode streep door een pistool, een groene v door een lachend, donker jongetje.

Den Bosch, 'stad van gastvrijheid', is deze kerst- en eindejaarsweken de stad van wensen, vrede en liefde. De met foto's gevulde takken van metershoge kerstbomen hangen zwaar van het gemis van geliefden. Ook op de Grote Markt. Presentator Joris Linssen loopt al dagen rond op het Bosch Winterparadijs om uiteindelijk op Eerste Kerstdag op tv voor de vijfde keer verslag uit te brengen en 'dierbaren in het licht te zetten'. Zo'n dierbare is de moeder van Bo. Haar briefje danst in de wind: 'Lieve Mama, Bedankt voor alles wat je voor ons doet. Sorry als ik soms zo stom doe.'

Verderop op het plein groeit het plaveisel van houtschijfjes waar mensen boodschappen op kwijt kunnen. Onder anderen voor Ton en Elly Barsony van hun dochter Marjolijn. Ze probeert haar gevoel over haar kort na elkaar overleden ouders op te schrijven. "Ik zou zoveel willen zeggen." Het was een zwaar jaar, dan komt verdriet boven. Gelukkig heeft ze een vriendin die haar meesleept. Met de camera's die ook nu om hun nek hangen, leggen ze die kleine, mooie dingen en momenten vast die ze op internet delen met anderen die niet naar buiten kunnen.

In de Verwerstraat drukt het echtpaar Robeerst - "echte liefhebbers van deze kersttijd" - de neuzen tegen een ruit om het minuscule kerststalletje in een juwelendoosje te zien. Stadsgids Ad Tijs loodst hen langs de kerststalroute. Veertig, vaak bijzondere, exemplaren zoals de uit olijfhout gesneden beelden uit Betlehem - "Dichterbij de oorsprong kan je niet zijn" - en de door Tsjechische boeren gemaakte groep die de zusters van Vught voor 3500 euro verkopen. Ook het bisdom heeft een gerestaureerde kerststal, uit een van de gesloten kerken, te koop staan.

Kerstliefhebbers zijn ook Ruud van der Wiel en May Bloemers. Het Bredase jonge paar, neergestreken in de 'huiskamer' van Lian Vos, is in Den Bosch voor een foute-kersttruienborrel met vrienden. Om bij te dragen aan meer geluk in de liefde 'spart' relatiecoach Vos - voor het eerst op het Winterparadijs - met "wie maar wil" over familierelaties en het single zijn. "Deze feestdagen kunnen veel losmaken", eenzaamheid, verdriet en verrassend mooie dingen zoals bij het jonge stel. "De kracht van hun relatie? Eerlijk en respectvol zijn, elkaar ruimte gunnen en vooral veel plezier hebben samen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden