Winter nekt zwartooglipvis en millenniumwratslak

De strenge winters van dit en vorig jaar hebben ook in de Zeeuwse delta slachtoffers gemaakt. Dat de natuur klappen had opgelopen, was reeds bekend, maar de situatie onder water is nu pas duidelijk. Diverse soorten zijn sterk in aantallen teruggelopen; de gehoornde slijmvis, de zwartooglipvis en de millenniumwratslak zijn voorlopig helemaal uit onze kustwateren verdwenen. Dat heeft Anemoon, een stichting van vrijwilligers die het zeeleven onderzoeken, bekendgemaakt.

De vissen en de slak kwamen nog geen vijftien jaar in onze kustwateren voor. Oorspronkelijk leven ze in de Atlantische Oceaan en langs de Noord-Franse rotskust. De basaltdammen van de Zeeuwse deltawerken en de milde winters van de afgelopen periode zorgden ervoor dat deze soorten zich bij ons thuis gingen voelen. Maar tegen sterke temperatuurschommelingen zijn ze niet opgewassen. In de delta kan het ’s winters tot tegen het vriespunt afkoelen, terwijl het in hun oorspronkelijke leefgebied niet kouder wordt dan een graad of tien.

Ook andere soorten, waaronder verschillende krabben, hebben een tik gekregen. Met name in het Grevelingenmeer en de oostelijke Oosterschelde is hun aantal sterk afgenomen. In de westelijke Oosterschelde, die in verbinding staat met de Noordzee, heeft de winter minder huisgehouden.

Stichting Anemoon gaat ervan uit dat de soorten zich op termijn zullen herstellen, mits er de komende jaren geen strenge winters zullen zijn.

Soorten die allang in de Zeeuwse kustwateren leven, hebben veel minder te lijden gehad van de strenge winters. Zij zijn goed aan het leefklimaat van de delta aangepast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden