Winstgevend PPG geeft strijd om AkzoNobel niet op

"De balansen van de bedrijven zijn bijna even groot, zij het dat PPG relatief meer schuld heeft dan Akzo-Nobel."Beeld ANP

AkzoNobel mag een eerste overnamepoging hebben afgeslagen, maar het is nog lang niet van zijn kwelgeest verlost. 

Het Amerikaanse PPG werkt volgens internationale media naarstig aan een tweede bod op het Nederlandse verf- en chemieconcern. Beleggers zien dat wel zitten en jagen de koers van AkzoNobel naar grote hoogten.

AkzoNobel zelf kiest voorlopig voor de verdediging. In reactie op het eerste bod zei het de chemische poot te willen verkopen. Daarmee is AkzoNobel niet langer een conglomeraat, en kan het zich volledig richten op de resterende activiteiten: verven en lakken. Een duidelijker focus maakt AkzoNobel beter bestuurbaar, mogelijk winstgevender en daarmee als overnameprooi duurder en dus minder aantrekkelijk.

Wat AkzoNobel nu overweegt, deed PPG al eerder. Opgericht in 1883 en gevestigd in Pittsburgh maakt PPG vrijwel alleen nog verven en lakken. Het bedrijf is op dat gebied wereldwijd de grootste, al strijdt het op verschillende deelmarkten met AkzoNobel, Sherwin-Williams en Valspar om de eerste plek. De laatste twee bedrijven staan overigens op het punt om samen te gaan. 

PPG en AkzoNobel lijken op elkaar. De omzet van de beide ondernemingen schommelt rond de 14 miljard euro, ze bieden werk aan zo’n 47.000 werknemers en zijn actief op alle continenten. Maar AkzoNobel heeft veel chemie – grofweg goed voor een derde van de omzet – en PPG niet.

Tekst loopt door onder afbeelding. 

Ton Büchner

Chemie

Als het gaat om winstgevendheid, verdient PPG beduidend meer op een blik verf dan AkzoNobel, zo blijkt uit onderzoek van ING. Opmerkelijk is daarbij dat AkzoNobel op het gebied van chemie, de tak die mogelijk wordt verkocht, veel beter scoort dan al zijn tegenstrevers, waaronder Solvay en BASF.

De balansen van de bedrijven zijn bijna even groot, zij het dat PPG relatief meer schuld heeft dan Akzo-Nobel. Hoewel PPG de overname deels met eigen vermogen wil betalen, zal AkzoNobel onderdeel worden van een concern dat veel zwaarder in de schulden zit.

AkzoNobel-topman Ton Büchner ziet in die manier van financieren een reden om PPG de deur te wijzen. Daarnaast vreest hij voor een verlies van duizenden banen wereldwijd. Het ligt voor de hand dat er na een overname staffuncties verdwijnen, terwijl onderzoeks- en productielocaties worden samengevoegd of gecentreerd. PPG heeft drie grote onderzoekscentra in de Verenigde Staten.

Daarom wordt de overname vooral in Nederland gevoeld. AkzoNobel heeft hier ongeveer 5000 werknemers. De meeste daarvan zitten in onderzoekscentra in Deventer en Sassenheim (1900), op staf- en productiefuncties in Arnhem (1000) en op het Amsterdamse hoofdkantoor (700). In Hengelo en Delfzijl, waar AkzoNobel zout wint, werken ruim 700 mensen. PPG heeft productie- en onderzoekslocaties in Tiel, Groningen, Amsterdam, Uithoorn, Den Bosch en Hoogezand. Het aantal werknemers van PPG in Nederland is niet bekend.

Vier provincies stelden deze week dat de overname door PPG “meer dan 5000 banen op het spel zet”. Hierbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat een groot deel van de AkzoNobel-werknemers, zoals die in Deventer, Hengelo, Delfzijl en Rotterdam, werkzaam is bij de chemische tak. Die wordt juist door AkzoNobel afgesplitst, of anders wel door PPG na een overname.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden