Winsten Europa lopen terug richting slot

(Novum/Betten) - De toonaangevende Europese graadmeters hebben de woensdag na een wisselvallige sessie verdeeld afgesloten. In Amsterdam, Parijs en Frankfurt eindigden de beurzen licht hoger, terwijl de FTSE lager ging onder druk van uitspraken van de president van de Bank of England.

De graadmeters begonnen de sessie unaniem met verliezen, maar de koersen schoten omhoog nadat om 14.30 uur een meevallend cijfer over de Amerikaanse economie bekend werd gemaakt. Tegen het einde van de sessie zakten de koersen echter toch weer wat weg. Wall Street staat hoger.

De Bank of England maakte vandaag bekend dat zij haar inflatieverwachting naar boven toe heeft bijgesteld. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de rente hoger zal worden gehouden dan aanvankelijk werd gedacht.

De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten stegen in januari onverwacht. De verkopen namen toe met 0,3%, terwijl economen rekening hielden met een daling van 0,3%. Exclusief autoverkopen stegen de detailhandelsverkopen afgelopen maand met 0,3%, terwijl gerekend was op een toename van 0,2%.

Op de slotbel noteerde de DJ Stoxx 0,2% lager op 3.241,67 punten. De DAX en CAC40 wonnen respectievelijk 0,1% en 0,3%. De FTSE (-0,5%) sloot met verlies. In Amsterdam eindigde de AEX 0,1% hoger op 444,18 punten. Op de valutamarkt stond de euro rond 18.00 uur 0,05% lager ten opzichte van de dollar op USD 1,4568. De olieprijs in Londen won op dat moment 0,25% tot USD 93,09.

Het aandeel van ABB, de Zwitserse producent van elektriciteitsturbines en industriële robots, moest maar liefst 5,1% prijsgeven. Het bedrijf maakte bekend dat bestuursvoorzitter Fred Kindle vertrekt vanwege 'onoverbrugbare meningsverschillen'.

PSA Peugeot Citroen (+4,7%), de op een na grootste autoproducent van Europa, heeft in 2007 de winst zien verviervoudigen ten opzichte van een jaar eerder. De winst voor het Franse Peugeot Citroen kwam uit op EUR 885 miljoen, tegen EUR 183 miljoen een jaar eerder. Dit komt overeen met een winst per aandeel van EUR 3,88, tegen EUR 0,80 in 2006. Het gerapporteerde winstcijfer is lager dan verwacht. Analisten rekenden gemiddeld op een winst van EUR 912 miljoen. De omzet steeg met 7,1% naar EUR 60,6 miljard.

ThyssenKrupp moest 3,1% inleveren. De Duitse staalmaker zag de winst in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2007/2008 dalen met 35% naar EUR 414 miljoen. Analisten hadden een winst van EUR 483 miljoen becijferd.

In het Verenigd Koninkrijk eindigde ook Bradford & Bingley in het rood met een min van 23,1%. De Britse bank zag zijn winst bijna halveren, onder meer door een geleden verlies door afschrijvingen.

Op het Damrak was ArcelorMittal met een verlies van 3,6% de grootste daler binnen de AEX, na eveneens de boeken te hebben geopend. 's Werelds grootste staalconcern denkt in het eerste kwartaal van 2008 een EBITDA te realiseren van tussen de USD 4,7 en USD 5 miljard, tegen USD 4,3 miljard een jaar eerder. De verwachting is daarmee nagenoeg in lijn met de laatste drie maanden van 2007, toen ArcelorMittal een resultaat van USD 4,8 miljard behaalde. Analisten rekenden op USD 4,6 miljard voor het vierde kwartaal.

Ook DSM (-1,2%) maakte voorbeurs zijn jaarcijfers bekend. Het chemieconcern verwacht dat het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten in 2008 het niveau van 2007 van EUR 823 miljoen zal benaderen. Dat is in lijn met de verwachtingen. DSM blijft op koers voor het behalen van de doelstellingen van de versnelde Vision 2010-strategie. In 2007 bedroeg de omzet uit innovatie ruim EUR 350 miljoen. In 2010 moet die omzet uitkomen op EUR 1 miljard.

Lijstaanvoerder binnen de AEX was Corporate Express, met een plus van 6,35%. Heineken (+6,0%) nam de tweede plek in. Het aandeel van de brouwer reageerde positief op een rapport van Cazenove, waarin de zakenbank de angst van beleggers voor hogere grondstoffenprijzen 'overdreven' noemt.

Verder was er bedrijfsnieuws rond ING en Fugro. ING (-0,4%) verkoopt een deel van de Mexicaanse verzekeringsactiviteiten aan de Franse verzekeraar AXA voor in totaal EUR 1,0 miljard. De verkoop van deze niet-kernactiviteiten levert volgens ING een boekwinst op van EUR 150 miljoen tot EUR 200 miljoen.

Midkapper Fugro, toeleverancier aan de olie- en gasindustrie, liet weten het Canadese adviesbureau Roadware te hebben overgenomen. De transactiesom bedraagt ongeveer EUR 14 miljoen. Het aandeel sloot 0,7% hoger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden