Winstdaling voor Lexmark in derde kwartaal

(Novum/Betten) - Lexmark heeft in het derde kwartaal van 2007 de nettowinst met 47 procent zien dalen, van USD 85,6 miljoen tot USD 45,2 miljoen. Dat heeft de Amerikaanse printerfabrikant dinsdag bekendgemaakt.

Per aandeel daalde de winst van USD 0,85 tot USD 0,48. Exclusief een herstructureringslast van USD 0,12 zou de winst per aandeel zijn uitgekomen op USD 0,60, tegen USD 0,95 een jaar eerder. Analisten hadden volgens Thomson Financial gerekend op een winst per aandeel van USD 0,13.

De lagere winst per aandeel reflecteert volgens Lexmark de voortduring van een zeer uitdagende situatie in het consumentensegment. Bestuursvoorzitter Paul J. Curlander stelt stappen te ondernemen om de focus in het consumentensegment te verschuiven naar grotere klanten en de kosten- en uitgavenstructuur te verbeteren.

Het bedrijf wil onder meer een productiefaciliteit in Mexico sluiten en administratie werkzaamheden verplaatsen naar lagelonenlanden. De maatregelen hebben betrekking op 1.650 banen, waarvan het merendeel zal worden verplaatst naar lagelonenlanden.

De maatregelen zullen een besparing opleveren van USD 40 miljoen in 2008 en van USD 60 miljoen per jaar in de jaren daarna.

Lexmark zag de omzet in het afgelopen kwartaal afnemen met drie procent, van USD 1.235 miljoen tot USD 1.195 miljoen. De brutowinstmarge nam af van 32,6 procent tot 27,8 procent.

Voor het vierde kwartaal voorziet Lexmark een 'lage tot midden' eencijferige omzetdaling. Exclusief herstructureringskosten zal de winst per aandeel uitkomen op USD 0,50 tot USD 0,60, tegen USD 1,05 in het vierde kwartaal van 2006.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden