Winst voor N-VA kleurt België geel

Vlaams-nationalisten zijn de grootste partij, formatie nationale regering kan opnieuw lastig worden

MARJON OP DE WOERD

BRUSSEL - Gele zondag, zo is de verkiezingsdag in België van gisteren al gedoopt. De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van Bart De Wever - herkenbaar aan de vele gele attributen en kleur van de Vlaamse vlag - is de absolute winnaar van de federale en regionale verkiezingen in België.

Onder luid gejoel en op de dreunen van het nummer 'Euphoria' kwam Bart De Wever gisteravond het podium op in het Brusselse Viage. "Vicit vim virtus", zei hij traditiegetrouw in het Latijn: de moed heeft het geweld overwonnen.

De N-VA heeft op Vlaams niveau ruim 32 procent van de stemmen gehaald, federaal ruim 33 procent. De Wever wil als grootste partij van het land zo snel mogelijk partners zoeken voor een 'sterke en logische' coalitie op Vlaams niveau.

De vorming van deze Vlaamse regering zou relatief snel kunnen gaan. Samen met de christen-democraten van CD&V heeft N-VA een meerderheid. Kris Peeters, boegbeeld van CD&V en op dit moment minister-president van Vlaanderen, zei klaar te staan: "Wij zullen de telefoon opnemen".

Bart De Wever wil ook nationaal verantwoordelijkheid dragen. "Wij moeten ook de belangen van Vlaanderen op federaal niveau veiligstellen." Maar het zijn juist de federale onderhandelingen die nog in ieders geheugen gegrift staan. België werd na de verkiezingen in 2010 met 541 dagen wereldrecordhouder onderhandelen. Of het deze keer sneller gaat, is nog maar zeer de vraag.

Volgens politicoloog Carl Devos zijn de andere partijen deze keer niet zo onder de indruk van de resultaten van de N-VA. "In Vlaanderen is Bart De Wever aan zet", zei Devos op de Belgische tv-zender Eén. "Maar federaal is dat de koning." Volgens Devos zal de Waalse socialistische PS-partij er alles aan doen om N-VA federaal van de onderhandelingstafel te houden.

Ondanks het grote verlies van de socialistische PS is zij nog altijd de grootste partij in Franstalig België. "Vanavond vieren wij een groot succes", zei de Belgische premier Elio Di Rupo in zijn overwinningsspeech. "De socialistische familie (PS en de Vlaamse SP.A, red.) blijft de grootste van het land, dat is een groot politiek en historisch feit." De Wever betitelde die opmerking direct als een "kromme redenering van iemand die probeert vast te houden aan de macht".

Grootste verliezer van deze verkiezingen is het rechts-extremistische Vlaams Belang van Filip De Winter, dat meer dan gehalveerd wordt. Daarmee kreeg de verkiezingsdag niet alleen het predicaat 'gele zondag'. Andere partijen spraken met blijdschap over een 'zwarte zondag' voor het Vlaams Belang en een 'witte zondag' voor België.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden