Winst van Fortis groeit 18 procent

Van onze redactie economi UTRECHT - De Nederlands-Belgische bank en verzekeraar Fortis heeft de winst in de eerste drie kwartalen met 18 procent opgevoerd tot 554 miljoen ecu. Omgerekend is dat bijna f 1,2 miljard. Vooral de verzekeringsactiviteiten in Nederland en België droegen stevig bij aan de winstgroei.

In verband met de fraaie resultaten verhoogt Fortis haar winstprognose. Onder voorbehoud verwacht de verzekeraar nu voor heel 1996 een stijging van de nettowinst van 12 tot 15 procent. In augustus ging bestuursvoorzitter J. Bartelds nog uit van een winstgroei van 10 procent. Fortis omvat onder meer verzekeringsmaatschappij Amev, VSB Bank, het Belgische AG 1824, ASLK. Binnenkort versterkt het concern zich met de zakenbank MeesPierson, die wordt overgenomen van ABN Amro.

Het verzekeringsbedrijf in Nederland deed het de eerste negen maanden bijzonder goed. Het bedrijfsresultaat steeg met 19 procent tot f 394 miljoen. Wel was het resultaat uit ongevallen- en ziekteverzekeringen duidelijk negatief. Dit kwam doordat Fortis extra geld moest toevoegen aan de voorziening voor te betalen schades.

Het zakelijk kredietbedrijf in Nederland groeide, maar dit leidde wel tot een hogere bijdrage aan de stroppenpot. Hierdoor komen de voorspoedige ontwikkelingen volgens Fortis niet tot uitdrukking in de cijfers. Het resultaat (f 143 miljoen) was in de eerste negen maanden 8 procent lager dan in de vergelijkbare periode in 1995. De baten van het concern stegen van f 27,2 miljard tot f 29,5 miljard. Het eigen vermogen van Fortis is de afgelopen negen maanden met bijna f 1,5 miljard gestegen. Dit komt vooral door ingehouden winst over deze periode en door de koersstijgingen van aandelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden