'Winst staatssteun naar groene energie'

Pvda-fractievoorzitter Han Noten in de Eerste Kamer.

De Eerste Kamerfractie van de PvdA wil dat eventuele winst van de staat op deelnemingen in financiële instellingen wordt gebruikt voor investeringen in alternatieve en duurzame energie.

De sociaal-democratische fractievoorzitter Han Noten zei dit gisteren tijdens de algemene politieke beschouwingen over de Troonrede en de begroting voor 2009 in de senaat.

De PvdA heeft geen steun voor het idee. Minister Van der Hoeven van economische zaken schoot het idee onmiddellijk af. Haar partijgenoten in de CDA-fractie in de Tweede Kamer leggen vandaag een motie aan het parlement voor, waarin wordt vastgelegd dat eventuele opbrengsten gebruikt moeten worden voor een extra aflossing van de staatsschuld.

Noten hield de senaat gisteren voor dat de investeringen in duurzame energie momenteel ongeveer tien procent zijn van de deelnemingen in Fortis, ABN Amro, ING en Aegon. „Dat is toch buiten iedere verhouding? Door het energievraagstuk in dit land op te lossen leveren we een bijdrage aan het wereldvraagstuk”, aldus Noten.

Het CDA in de Eerste Kamer liet er al weinig twijfel over bestaan dat de coalitiegenoot niet gesteund wordt. Fractievoorzitter Werner maakte zich zorgen dat de huidige kredietcrisis mogelijk het begrotingsoverschot als sneeuw voor de zon kan doen verdwijnen. Dat wat het CDA betreft niet de bedoeling, aldus Werner.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden