Winst en verlies voor martelaar Jos Staatsen

Al had Michael van Praag waterdicht kunnen bewijzen dat straks maar twee procent van Nederland het nationale voetbal via het Sportkanaal kan volgen - dan nog zou in de algemene vergadering betaald voetbal de zwijgende meerderheid even het zwijgen hebben doorbroken: doordouwen die handel, want geld is geld en 2,9 miljoen gulden per jaar betekent voor de eerste divisie een verdubbeling van de begroting.

Om geld gaat het donderdagavond en dat begrijpt Jos Staatsen als geen ander. De kleyne luyden voelen zich ineens grote jongens. Drie miljoen gulden extra per jaar!, bijeen gebracht door met name de top, maar kom, dat maakt niet uit, want de voetbalfamilie is toch een solidaire familie? Niet meer als het aan Feyenoord en Ajax ligt. Die twee hebben nu schoon genoeg van het verkapt 'subsidiëren' van clubs die in veel gevallen amper een ander belang dienen dan de betere amateurclubs. De top is uitgekeken op de eerste divisie, de afdeling die op hun zak teert en in de persoon van Heracles-voorzitter Frans Tusveld zelfs de brutaliteit heeft niet intensief over de Sportkanaal-kwestie te willen discussiëren. Frans vindt het al laat genoeg, hij wil naar huis.

Het is niet chique wanneer Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik in zijn bootwerkerstaal de afgevaardigde Tusveld vervolgens te kakken zet. 'U gelooft altijd alles hè, maar ja, daar bent u dan ook accountant voor.' Niet chique - hoewel gisteren in een officieel schrijven teruggetrokken - en onhandig bovendien, want vanaf die schimpscheut krijgt ook de KNVB er ongenadig van langs en kan Jos Staatsen zijn rol van martelaar opnieuw gestalte geven. De NOS, zo stelt Jos met de trillende stem van een B-acteur vast, heeft hem ook al zo buitengewoon-verschrikkelijk-onrechtvaardig behandeld! De afgevaardigde Van den Herik, vindt Jos, is het antwoorden niet eens meer waard. Dat stuk onfatsoen veronderstelt dwarsverbindingen in de Endemol/KNVB-kliek, dat suggereert zaakjes die het daglicht niet kunnen verdragen. Een ordinaire man, die Van den Herik. Dat vindt ook het Vitesse-kopstuk Karel Aalbers. In gespeelde woede roept hij 'geen niveau' naar Van den Herik. Maar Van den Herik heeft dan ook het eerder in de media al gelegde verband tussen Sportkanaal-aandeelhouder NUON, Vitesse-hoofdsponsor NUON en klankbordgroupie Aalbers gelegd.

Allerlei lijntjes lopen er absoluut binnen de onderneming Sportkanaal. Bedenker/aandeelhouder Willem van Kooten - voorheen Joost den Draaijer - mag Jan tegen het Philips-kanon Timmer zeggen. En zie: Jan wordt president-commissaris van de nieuwe zender. Waar Van den Herik het allemaal rauw en recht voor z'n raap zegt, blijft Van Praag beschaafder klinken. Even goed legt ook hij echter het verband tussen aandeelhouder Philips en de waarschijnlijke noodzaak van hondderduizenden decoders voor het Sportkanaal.

Ze hebben natuurlijk ook hun eigenbelang, vooral hun financieel eigenbelang, Feyenoord en Ajax. Het neemt niet weg dat Van den Herik en Van Praag terecht wijzen op het lachwekkende peil van de vergadering. Zo veel onzekerheid nog over de kabelkwestie, zo weinig openbaarheid over het businessplan achter het Sportkanaal, zo veel twijfels over de vraag of de gevolgde procedure zakelijk en juridisch wel juist is geweest tegenover met name de NOS - en toch willen de meeste clubs deze cruciale zaak het liefst als een hamerstuk afhandelen. Heracles snoert Feyenoord en Ajax uiteindelijk de mond. Stemmen mannen, stelt Tusveld voor en Staatsen weet als vergaderdier dat hij zo'n ordevoorstel niet naast zich neer kan leggen. En daar verliezen Feyenoord en Ajax. Met 32-4.

Maar winnen de kleine clubs ook echt? Het is de vraag. De grote clubs, waar PSV dit keer op hoog bevel van Philips niet bij mag horen, hebben er nu echt genoeg van. Zij willen hun tv-rechten voortaan zelf exploiteren. Vooral Van den Herik, sinds donderdag de paria van de KNVB, is hard en vasthoudend genoeg om ook die zaak op de spits te drijven. Net als Ajax wil Feyenoord een exclusief tv-contract.

De NOS heeft een massa geld over. Tien, twintig miljoen of meer; het zou met de te Rotterdam en Amsterdam gehoopte steun van de rechter, de start van het Sportkanaal nog moeilijker kunnen maken. Zou iedereen ook nog een beetje tevreden kunnen zijn. Feyenoord en Ajax van de NOS, PSV en Philips van het Sportkanaal. Nergens dus een monopolie, zou Karel van Miert namens de Europese Commissie tevreden concluderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden