Winst en verlies voor Feyenoord

Cijfers vertellen soms een vals verhaal. Feyenoord won gisteren op het Kasteel met 1-4 bij Sparta, in een weekeinde met twee verliespunten voor PSV en drie voor Ajax. Die droge feiten suggereerden dat Feyenoord, net als bij eerdere gelegenheden, vanuit de ligstoel zaken had gedaan.

Eric Hornstra

De werkelijkheid was anders. In de krappe perskamer van Spangen was op de gezichten van de trainers Bert van Marwijk en Dolf Roks geen spoor van blijmoedigheid te ontdekken. De Sparta-man treurde na over de gemiste kans een punt uit de stadsderby te slepen. Zijn elftal had zich dapper verweerd, had de broodnodige beloning (1-1) vrijwel binnen handbereik, maar presteerde het om in een tijdsbestek van ruim vijf minuten alsnog met een ruime marge te verliezen.

Van Marwijk had andere zaken aan zijn hoofd. Over de drie punten had hij uiteraard geen klagen, wèl over de persoonlijke verliezen die hij gisteren moest incasseren. Blessures voor Kees van Wonderen en Thomas Rzasa overschaduwden het vijfde achteenvolgende succes.

,,We hebben gewonnen en verloren'', constateerde Van Marwijk wrang. ,,Het ziet er naar uit dat ik beide spelers voor langere tijd kwijt ben. Van Wonderen heeft een gebroken pols opgelopen en naar het zich laat aanzien heeft Rzasa een zware heupblessure. Rare blessures! Rzasa ging na het rustsignaal per brancard het veld af, zonder dat ik iets gezien had. En Kees kwam zelf richting catacomben. Toen wist ik genoeg. Die loopt niet zomaar het veld uit.''

,,Het pijnlijke zit hem niet alleen in het verlies van die twee man'', vulde Paul Bosvelt later aan. ,,Vroeger werd er bij Feyenoord nogal eens met poppetjes geschoven. De kracht van het Feyenoord op dit moment, is dat we tot nu toe steeds in dezelfde formatie hebben gespeeld. Zoiets is ideaal. Het geeft vertrouwen. Niemand hoeft de zenuwen te hebben dat hij eruit wordt gegooid. De selectie is natuurlijk breed genoeg, maar de vraag is wel hoe we dit de komende tijd opvangen.''

Sparta bleek gisteren tegen het Feyenoord op oorlogssterkte niet in staat de stunt van de tweede wedstrijddag (Ajax kreeg op Rotterdamse bodem met 3-0 klop) te herhalen. Misschien mocht het ook niet verwacht worden. Ajax heeft het bij Sparta traditioneel nu eenmaal veel moeilijker dan Feyenoord. De Amsterdammers zagen van de laatste vijf duels er liefst drie in de min eindigen, waar Feyenoords laatste puntenverlies dateert van november 1995 (3-2).

Toch had het gisteren voor de eerste club van Rotterdam zomaar mis kunnen gaan, moest zelfs Van Marwijk toegeven. Het engste moment had hij beleefd in de 47ste minuut, bij een 1-1 stand. Bram Marbus ~ onaantastbaar in de lucht ~ vond de voeten van de vaak te solistische Elkhattabi. Voor deze ene keer gunde de centrumspits de eer aan Nourdin Boukhari. De onzelfzuchtigheid pakte niettemin verkeerd uit. Boukhari schoot vanuit vrije positie ruim over.

De hele eerste helft was trouwens al spektaculair geweest, een botsing van twee totaal verschillende speelwijzen. Waar Feyenoord de continentale aanpak verkoos, met een rustige opbouw, pakte Sparta de zaken op zijn Engels aan. De club heeft ook de mensen voor een opportunistisch strijdplan. Marbus heeft zijn technische beperkingen, maar kan kaatsen als geen ander. Bovendien voelt hij precies aan waar zijn diensten gevraagd worden. Voeg daarbij de snelheid van Elkhattabi, de diepgang van middenvelder Boukhari en de zuivere passes van Anders Nielsen en de verdedigende zorgen van Feyenoord op Spangen waren verklaard.

Zelfs een domme ingreep van Michel Langerak ~ hij veroorzaakte onnodig een strafschop door Korneev neer te sabelen ~ veranderde niets aan het wedstrijdbeeld. Na een fout van Rzasa stelde Nielsen Marbus in staat het evenwicht te herstellen.

Van dat evenwicht was geen sprake meer na de misser van Boukhari in de tweede helft. Sparta raakte geleidelijk meer in het nauw en achtereenvolgens Bosvelt, Paauwe en Somalia accentueerden tenslotte het conditionele verschil.

,,De sleutel lag op het middenveld'', doceerde Van Marwijk na afloop. ,,Ik wist dat Bosvelt en Paauwe de balans zouden doen doorslaan.'' De constatering klopte. Bosvelt, de maker van de beslissende 1-2, had sowieso een opvallend vrije avond zonder mandekker. Kon dat wel, zoveel vrijheid voor een international? De middenvelder zorgde voor de enige vrolijke noot van de avond. ,,Ja hoor'', grapte hij, ,,na woensdag (Nederland-Portugal, red.) wel.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden