Winnie pleegde volgens boek nog meer moorden

JOHANNESBURG - Winnie Mandela, de voormalige vrouw van de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, heeft in een persconferentie ontkend dat ze haar dokter heeft laten vermoorden.

Ze reageerde daarmee op een van de beschuldigingen aan haar adres, in een boek van de Britse journalist Fred Bridgland dat gisteren uitkwam, The Journey of Katiza. Volgens het boek heeft Winnie Mandela haar arts, Abu Bakr Asvat, in 1989 laten vermoorden omdat hij teveel afwist over haar rol bij een andere moord, op de veertienjarige Stompie Seipei, in 1988. In het boek staat ook dat mevrouw Mandela, die zich na haar scheiding van Nelson Mandela Madikizela-Mandela noemt, betrokken is geweest bij nog andere moorden in Soweto. Voor haar rol bij de dood van Stompie Seipei kreeg ze eerst zes jaar, wegens ontvoering en mishandeling. Een hof van beroep zette dat vonnis later om in een boete. Een lijfwacht van mevrouw Mandela kreeg daarentegen levenslang.

Maar een voortvluchtige getuige, de 27 jaar oude Katiza Cebekhulu, zegt in het boek dat Winnie Mandela zelf Stompie heeft doodgestoken, met een mes of een schaar. Stompie werd in 1988 ontvoerd naar het huis van mevrouw Mandela, in Soweto, samen met drie andere jongens. Cebekhulu: “Ik kan niet zeggen of het een mes was of een schaar. Ik zag haar haar hand opheffen en Stompie tweemaal steken. Daarna hielden ze hem in het zwembad. Hij was al zo erg verwond dat hij zo'n steekpartij onmogelijk kon overleven”.

Cebekhulu behoorde tot de entourage van Winnie Mandela. Hij had in 1991 samen met haar voor de rechter moeten verschijnen, maar verdween op raadselachtige wijze. Volgens het boek hebben de secretaris-generaal van het ANC, Oliver Tambo, en de Zambiaanse president Kaunda ervoor gezorgd dat hij in een gevangenis in Zambia belandde. Tambo zou aan Kaunda een verzoek van Nelson Mandela hebben doorgegeven om te helpen.

Cebekhulu verblijft nu in Engeland, onder bescherming van het Britse conservatieve parlementslid Emma Nicholson. Hij is nog steeds bang dat aanhangers van Winnie Mandela haar zullen vermoorden. Nicholson, die zich sinds 1991 heeft ingezet voor Cebekhulu, is de belangrijkste bron voor het boek van Bridgland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden