'Winnie et moi' ontbijten en zoenen

NOORDWIJK - Met twee dikke zoenen nam de Franse minister van justitie Jacques Toubon en plein public afscheid van zijn Nederlandse collega Winnie Sorgdrager. Een symbolisch gebaar, waarmee de bewindsman maar wilde aantonen dat de strijdbijl begraven is in de strijd tussen Frankrijk en Nederland over drugs.

THEO KOELE

De beide bewindslieden hadden gisteren in Noordwijk een gezamenlijk ontbijt, voorafgaand aan een bijeenkomst van de EU-ministers van justitie en binnenlandse zaken. Het initiatief was genomen door Sorgdrager, die het 'zeer teleurstellend' vond dat de relatie tussen Nederland en Frankrijk geruime tijd vertroebeld was.

Na maandenlange ruzie legden beide landen eind vorig jaar in Brussel de basis voor een Europees compromis. Tijdens de Europese top van Dublin, kort daarop, viel uiteindelijk het besluit tot een 'gemeenschappelijke actie' tegen drugshandel en -verslaving.

Sindsdien botert het weer tussen Nederland en Frankrijk, was de boodschap gisteren van Sorgdrager en Toubon. Ze waren het plotseling over van alles eens: de behoefte om de synthetische drug xtc aan te pakken, de 'bittere noodzaak' om Midden- en Oosteuropese landen te betrekken bij de strijd tegen drugs, de jacht op zogeheten drugsrunners.

En, bevestigde Sorgdrager, de Fransman drong niet langer aan op verscherping van het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van soft drugs.

Concrete afspraken werden niet gemaakt, gaf Sorgdrager toe, maar wat voor haar telde, was dat de betrekkingen met Frankrijk weer 'genormaliseerd' zijn. Toubon deed niets om dat beeld te verstoren, integendeel. Hij sprak over Winnie et moi, en gaf zelfs toe dat hij per KLM naar Nederland was gekomen.

Helaas, aldus de bewindsman, wilde het Nederlandse toestel richting Parijs niet op hem wachten. Waardoor hij geen tijd meer had om uit te leggen dat er in Noordwijk eigenlijk niets besloten was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden