Winnende Wüst gruwt van schaatsfinale in Rusland

Schaatsen | Rusland mag 'gewoon' de finale van de wereldbeker organiseren. In Heerenveen wonnen Ireen Wüst en Kjeld Nuis.

GUUS MATER

Tot een boycot van schaatsers zal het niet komen. En de internationale schaatsunie ISU zal evenmin ingrijpen. De wereldbekerfinale die voor maart op de agenda staat, zal in Tsjeljabinsk, Rusland worden gehouden.

Al heeft de ISU de mogelijkheid de Russen na de onthullingen in het tweede Wada-rapport over systematische staatsdoping de organisatie te ontnemen, voorzitter Jan Dijkema wil daar niet aan. "Wat in het rapport staat, gaat ons voorstellingsvermogen te boven", zegt hij wel. "Die praktijken staan haaks op hoe wij tegen sport aankijken."

De ISU ontvangt de namen van de dopingzondaars, maar Dijkema denkt dat aanvullend onderzoek door de ISU nog maanden kan duren. In Tsjeljabinsk neemt de ISU de dopingcontrole zelf ter hand, net als vorig jaar bij de WK afstanden in Kolomna. De stalen worden geanalyseerd in een laboratorium buiten Rusland, waarvan Dijkema de locatie niet wil vertellen.

Kjeld Nuis en Ireen Wüst zeggen te gruwen van de Russische praktijken. "Onvoorstelbaar dat je als gezonde sporter zulke dingen meemaakt", stelde Nuis. "Ik had de naïeve hoop dat zoiets in onze sport niet zou gebeuren", meende Wüst. "Al hadden we natuurlijk kennis van de zaak- Kotjoega (een betrapte en geschorste Wit-Russische rijdster, red.).

Ze besloten van die gruwel op 'sportieve wijze' blijk te geven, zoals dat in jargon heet. Nuis won de 1500 en de 1000 meter en Wüst de 1500 meter. Nuis deed dat met een beurse linkerschouder. Hij knalde op de mountainbike tijdens het trainingskamp in Collalbo tegen een boom. Zo'n onverwachte actie is Nuis niet vreemd. Nu komt hij de dag niet door zonder paracetamol en is zelfs het aantrekken van een T-shirt een pijnlijke zaak. "Hij is niet dom", vergoelijkte zijn coach Jac Orie. "Maar dit was wel een domme actie."

Door die schouder waren de eerste meters wat moeizaam, maar wat Nuis daarna liet zien was indrukwekkend. Dat hij op de 1500 meter uitgerekend Denis Joeskov op zijn plaats wees, maakte hem niet uit. Hij put er geen extra vreugde uit om nu juist Russen te verslaan. Het maakt hem weinig uit wie hem op het podium flankeert.

Wüst moet er niet aan denken naar Tsjeljabinsk af te reizen. Ze is ruimhartig bereid schaatsers die niet zijn betrapt het voordeel van de twijfel te gunnen. Maar voor dopingzondaars wenst de olympisch kampioen harde straffen. Persoonlijke vriendschappen zullen er niet door sneuvelen. Veel contact met de Russen was er al niet.

Bestond dat voorheen uit een simpel knikje in de catacomben van de schaatsstadions, nu loopt ze straal door. "In de negeerstand", noemt ze dat. Dan denkt ze hoe ze zelf tijdens de Winterspelen in Sotsji 21 keer werd gecontroleerd en dat er een luikje in die ruimte was, waardoor de flesjes van de Russen moeten zijn verwisseld. "Dat is een hele slechte film."

Het is niet overdreven te spreken van koude oorlog, die ook bestuurlijk gebied is teruggekeerd. Dijkema liet in de perskamer van Thialf weten dat hij geen contact heeft met de bestuurders van de Russische schaatsbond, formeel een gewaardeerd lid van de ISU, dat talloze kampioenen voortbracht. "Er is gewoon geen communicatie", stelde Dijkema vast.

undefined

Bergsma de snelste op eerste 10 kilometer

Jorrit Bergsma heeft gisteren de eerste internationale tien kilometer van het seizoen gewonnen. De olympisch kampioen noteerde een tijd van 12.52,20, zeven seconden boven het baanrecord, dat de dit weekeinde afwezige Sven Kramer drie jaar geleden vestigde. Bergsma had er geen moeite mee dat Kramer ontbrak. Erik-Jan Kooiman had een rit eerder al een tijd onder de 13 minuten neergezet. Bergsma kreeg bovendien prikkels van zijn directe opponent, de onorthodox koersende Peter Michael. De Nieuw-Zeelander, die vorige week in Astana zijn eerste wereldbekerwedstrijd won, zorgde in de beginfase voor een hoog en wisselend tempo. Na 5200 meter nam Bergsma afstand. Achter Kooiman werd de in Nederland geboren Canadees Ted-Jan Bloemen derde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden