Winnende amazone Kraut bejubelt Kralingse zandbodem

De Amerikaanse amazone Laura Kraut won gisteren tijdens het CHIO de Grote Prijs van de Rotterdamse Haven. Ze stuurde de zestienjarige ruin Anthem door de regen naar de winst.

De parcoursbouwers Jansen en Van Gelder waren erin geslaagd een selectieve rondgang neer te zetten. Pas de veertiende rijder, de Zweed Royne Zetterman, die in maart nog Indoor Brabant won, slaagde erin het parcours foutloos af te leggen. Het duurde tot nummer negentien, Marc Houtzager, voor het zeker was dat er een barrage zou komen.

Daarna transformeerde de miezerende regen, die vanaf het begin van de wedstrijd was gevallen, zich tot een stortbui en juist tijdens die regenhoos vielen er wat meer nullen. Uiteindelijk kwamen er tien barragerijders en daar waren een paar oud-winnaars bij: Ludger Beerbaum (1992 en 1993), Marcus Ehning (2006) en Jos Lansink (1988). Verder nog Albert Zoer op Okidoki, het paard van vier miljoen euro dat Zoers vader, de eigenaar, binnen de familie wil houden. Ook Ellen Whitaker uit de bekende Engelse rijdersfamilie voegde zich in het elitegezelschap, evenals de Zweedse Malin Baryard.

En dan was er nog Laura Kraut, de kleine Amerikaanse, 42 jaar geleden geboren in Virginia. Een grote naam in het circuit voert zij niet. Ze reist al jaren de wereld over en doet ook jaarlijks Europa aan, als lid van de Amerikaanse ploeg voor de Super League. Zoals ook nu. Ze reed dit jaar in alle tot nu toe verreden landenwedstrijden mee, maar behaalde met haar ploeg, die in de competitie stijf onderaan staat, weinig aansprekende resultaten, noch op Anthem, noch op een van de andere drie paarden die ze bij zich heeft.

Maar een uitstapje naar Madrid leverde haar een maand geleden wel winst op, met Anthem. „Ik ben heel tevreden over dat paard dat ik nu acht jaar in bezit heb.” Ze heeft de ruin gekocht van Emile Hendrix, ex-pikeur, nu paardenhandelaar en ook directeur sportief van het Rotterdamse CHIO. Anthem is dan ook een Nederlands gefokt paard en Hendrix wist welke kanshebber hij de ring in zag komen.

Kraut had de mazzel dat ze als negende van de tien de ring in moest voor haar barragerit en dat ze dus had kunnen zien waar de mogelijkheden voor versnelling en afsnijding lagen, en ook hoeveel passen tussen de hindernissen het meest lucratief waren. Dat ze zelfs Lansink bijna twee seconden voorbleef, betekent dat ze goed gekeken had. Daarna kon ook Beerbaum, barrage-specialist bij uitstek, haar niet meer bedreigen.

Bouwer Jansen toonde zich na afloop tevreden: „Het parcours was minder zwaar dan bij de landenwedstrijd van vrijdag, maar wel technischer.”

Gelet op de zware weersomstandigheden kwam dat goed uit. De Rotterdamse organisatie is niet ten onrechte trots op de sinds vorig jaar aangelegde zandbodem op het hoofdterrein in het Kralingse Bos. „Die bodem is fantastisch”, jubelde Kraut die kort na een hoosbui moest rijden: „Ik kon voluit gaan. Er was geen enkel gevaar dat Anthem weg zou slippen.”

Het werd overigens een lange zit in het Kralingse Bos, want er deden 49 combinaties aan de slotwedstrijd mee. In het verleden vormde het concoursprogramma een keten van wedstrijden waaruit een beperkt aantal gekwalificeerde ruiters voor de wedstrijd om de Grote Prijs kwam, maar daar heeft de organisatie van afgezien. Nu kon iedereen meedoen. Het gevolg was een te lange, eindeloze rij van ruiters die wel een gokje wilden wagen, maar voor de spanning van de wedstrijd was die onafzienbare stoet niet goed. De wedstrijd, die het hoogtepunt van het concours hippique zou moeten worden, verwerd daardoor tot elastiek waar de rek uit is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden