Winnaars Ommetjesprijsvraag bekend

Ruim 460 inzenders deden mee aan de Ommetjesprijsvraag van landschapsbeheer Nederland.

De landelijk winnaar ontving een prijs van 30.000 euro om de ideeën te verwezenlijken. Per provincie werd ook een winnaar aangewezen, die met 10.000 euro het voorgestelde ommetje mag uitvoeren.

Heeft u de routebeschrijving van één van deze ommetjes of heeft u routes van andere aangename natuurtochten? Stuur ze in dan komen ze op de site.

Winnaars per provincie

Groningen

André Timmermans, Jack Haaijer en Hilda Vegter (Delfzijl): ommetje ’Onder klokslag van Oetwier’, met herstel van het oude kerkepad tussen Biessum en Uitwierde.

Friesland

Dorpsbelang Achlum: kuierroute over boerenland land rondom het dorp.

Drenthe

Vereniging Dorpsbelangen Lieveren: wandelen en struinen rondom het esdorpje en door het authentieke beekdal van het Lieversche Diep.

Overijssel

Historische kring Haaksbergen: het Möll’n Pad

Flevoland

Stichting Bouwen aan Biddinghuizen: wandelpad rond Biddinghuizen.

Gelderland

Dorpsbelang Wichmond-Vierakker: Ockhorstroute, wandelpad rondom Wichmond.

Utrecht

Initiatiefgroep Voordorp-De Bilt: ommetje door een agrarisch cultuurlandschap met nog zichtbare sporen van de cope-ontginning en door een gebied dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Noord-Holland

Stichting Historisch Zeevang: Middeleeuwse Sporenpad, de route van de processie (einde dertiende eeuw tot de reformatie in de zestiende eeuw) van Kwadijk naar de plaats waar vroeger in het verlaten dorp Drey, nu de Oud-Raeffeldamweg in Hobrede, de kerk stond.

Zuid-Holland

Maaike Broere en Geeke van Doornen: wandelroute om de Poelpolder bij Lisse, een van de oudste droogmakerijen van de provincie. Deze inzending werd uitgeroepen tot landelijk winnaar.

Zeeland

Dorpsraad Hoofdplaat: rondwandeling Ront ’t Durp, waarbij een ontbrekende schakel wordt gerealiseerd over bouwland, langs een watergang en oude kreekrest. Het ommetje leidt ook langs de dijk van de Westerschelde daar een fenomenaal uitzicht over het water.

Noord-Brabant

Agrarische Natuurvereniging Altena Biesbosch: het Oostwaardpad, een wandelroute tussen Werkendam, Nieuwendijk en Hank over akkers en grienden in de Biesbosch.

Limburg

Vereniging Dorpsbelangen Tungelroy: herstel van een historisch pad uit het begin van onze jaartelling en de reconstructie van een brug uit de Romeinse tijd.

Heeft u de routebeschrijving van één van deze ommetjes of heeft u routes van andere aangename natuurtochten? Stuur ze in dan komen ze op de site.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden