Winnaars en verliezers van 2013

Bram Moszkowicz hoort het oordeel van de tuchtrechter aan. Moszkowicz is definitief uit de advocatuur gezet. Beeld anp
Bram Moszkowicz hoort het oordeel van de tuchtrechter aan. Moszkowicz is definitief uit de advocatuur gezet.Beeld anp

Sommigen maakten furore, anderen vielen van hun voetstuk. Onno Hoes ging de mist in met buitenechtelijke relaties, Edward Snowden verwierf een heldenstatus door het blootstellen van de NSA-afluisterpraktijken en als het aan voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur ligt, laten we 2013 zo snel mogelijk achter ons. Op een rij: de winnaars en verliezers van dit jaar.

De kersverse ouders
"The great Kate wait." Zo omschreef een journalist de periode waarin de internationale pers voor het St. Mary's ziekenhuis in Londen stond te wachten op de geboorte van de jongste troonopvolger van het Verenigd Koninkrijk. Twee weken bivakkeren voor de ziekenhuisdeuren begon zijn tol te eisen, maar ze hadden het ervoor over. "Dit is de ultieme 'moneyshot'", aldus een van de fotografen. Op 22 juli was het dan eindelijk zo ver en kwam George Alexander Louis van Cambridge ter wereld. De kleine George werd op 23 oktober gedoopt. Een vreugdevolle gebeurtenis met een winnaarstintje voor de ouders.

null Beeld epa
Beeld epa

De uitbuiter
Zijn knechten lagen dit jaar flink onder vuur. Sinterklaas zou een uitbuiter zijn. Of zelf nog erger: het fictieve figuur was de belichaming van de slavernij. Zwarte Pieten moesten niet zwart, maar geel, oranje, groen, in regenboogkleuren of moesten roetvegen op de wangen krijgen. Absoluut niet, vond de tegenpartij. "Als ze Zwarte Piet racistisch vinden, rotten ze maar op naar hun eigen land", klonk het geïrriteerd op Twitter. Sinterklaas, de goedheilig man, verloor zijn zachtmoedige imago en viel voor een deel van Nederland van zijn voetstuk. Nu sust hij de verhitte discussie, in de hoop dat de traditie er volgend jaar niet onder lijdt.

null Beeld anp
Beeld anp

De taalredder
De Nederlandse taal gaat ten onder aan gemakzucht en onverschilligheid, vond Kees van Kooten. En de cabaretier trok er een vies gezicht bij toen hij het in De Wereld Draait Door vertelde. Om die bijna stiekeme teloorgang onder de aandacht te brengen moest het Groot Dictee der Nederlandse taal op de schop. Nederlands was meer dan spellen alleen en voor het eerst in de geschiedenis moesten deelnemers ook letten op taalfouten. "Een sadistisch taalexperiment", noemde RTL-presentator Ymke Wieringa het dictee na afloop. "Ooit gehoord van een 'Babels imbroglio?", vroeg Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA). Maar Van Kooten bedoelde het goed. Zeer goed. En mag voor een poging tot het redden van onze taal bestempeld worden als een van de winnaars van 2013.

null Beeld anp
Beeld anp

De snoeper
Hoeveel waren het er? Twee, drie of toch maar een? Roddelkoning Albert Verlinde hield wijselijk zijn mond over de affaires van zijn echtgenoot Onno Hoes, maar andere media hadden het over niets anders. De burgemeester van Maastricht was zoenend met de 24-jarige Ruud gespot in een hotellobby. Niet veel later meldde Danny zich aan met het nieuws dat hij gemeenschap had gehad met Hoes. Een profielfoto van zijn ontblote bovenlijf op een homodatingsite maakte de situatie er voor Hoes niet beter op. De burgemeester kreeg een berisping van zijn gemeenteraad en vast ook van Verlinde.

null Beeld anp
Beeld anp

De koning
Over het Koningslied dat speciaal voor hem was geschreven, was veel te doen. Het was niet goed geschreven, niet creatief genoeg en al helemaal niet sprekend. Schrijver John Ewbank stond op het puntje de handdoek in de ring te gooien. "Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitteraccount te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee", schreef hij woedend op Twitter. Maar toen het op 30 april zo ver was, was er geen vuiltje aan de lucht. Willem Alexander, onze nieuwe koning, zong vrolijk mee dat Koningslied. Sterker: heel feestvierend Nederland zong mee. Rellen zoals dertig jaar geleden bleven uit en Willem werd door critici omschreven als een ontspannen, informele koning.

null Beeld anp
Beeld anp

De ex-advocaat
Of hij daadwerkelijk huilde, is niet te zeggen. Maar emotioneel was Bram Moszkowicz zeker toen hij op 22 april van de tuchtrechter te horen kreeg dat hij zijn beroep niet meer uit mag oefenen. Eind vorig jaar kwam aan het licht dat de eerder bejubelde strafadvocaat jarenlang grote sommen contant geld van cliënten aannam zonder dit te melden. Daarbij verzuimde hij zogenoemde bijspijkercursussen te volgen. "Ze kunnen me schrappen, maar niet vernederen", was Moszkowicz' reactie op de uitspraak. Stellig, omdat hij een paar maanden daarvoor nog nederig tegen het Hof van Discipline zei: "Mijn lot is in uw handen." Inmiddels heeft de 53-jarige ex-advocaat een nieuwe baan bemachtigd. Vanaf morgen gaat hij als juridisch adviseur aan de slag bij advocatenkantoor Brink Attorneys in Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

De informant
Het ging nergens anders over deze zomer. En ook lang na de zomer bleef het nieuws rondzingen in de media. Edward Snowden, voormalig medewerker van de CIA, bracht honderden geheime documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst in de openbaarheid. De Verenigde Staten luisterden vijanden, maar ook bondgenoten en onschuldige burgers nodeloos af. En dat moest de wereld weten, vond Snowden. Hij vluchtte uit zijn geboorteland, vond korte tijd onderdak in China en kreeg uiteindelijk asiel in Rusland. Snowden, die inmiddels een heldenstatus heeft verworven, werd door vele kranten uitgeroepen tot 'man of the year'.

null Beeld afp
Beeld afp

De gebroken man
Een groot zittend pak aan. De schouders voorover gebogen en een gerimpeld hoofd met ingevallen wangen dat schaamtevol naar beneden tuurt. Zo verliet hij de rechtbank in Almelo. Ooit was Ernst jansen Steur een man met prestige. Iemand die om zijn expertise in belangrijke praatprogramma's werd uitgenodigd om toelichting te geven. Maar schijn bedriegt. De ex-neuroloog stelde bij een groot aantal van zijn patiënten onterecht de diagnose van alzheimer of multiple sclerose. Hij schreef ze daarbij ook veel te zware medicatie voor. Nu leeft hij in schaamte, maar ook in angst. "Ik ben bang voor agressie, bang dat iemand mij iets wil aandoen", zei hij in een interview met NRC Handelsblad.

null Beeld anp
Beeld anp

De barmhartige samaritaan
Hij werd nog net niet vergeleken met Jezus, maar de nieuwe paus Franciscus kreeg er veel lof voor. Hij kuste een zogenoemde melaatste. De man, een van de vele pelgrims die de paus kwam bezoeken, lijdt aan een zeldzame huidziekte genaamd neurofibromatosis. Mensen met deze aandoening hebben grote gezwellen op het lichaam die kunnen leiden tot kanker. Franciscus omhelsde de man en bezegende hun ontmoeting met een zoen. De knuffelpaus, zoals hij liefkozend wordt genoemd, staat bekend om zijn liefdadigheid. Hij zou 's avonds verkleed als gewone priester de straat op gaan om aalmoezen uit te delen. Het Amerikaanse blad Time Magazine riep hem uit tot persoon van het jaar en volgens het blad Esquire is het de best geklede man van 2013.

null Beeld afp
Beeld afp

De activisten
Zijn het winnaars of verliezers? Het is moeilijk te zeggen. 'Greenpeace-activisten Mannes Ubels en Faiza Oulahsen begonnen in september een heldhaftige strijd voor de Russische kust tegen olieboringen in het Noordpoolgebied. Maar ze eindigden uiteindelijk in het Russische gevang. Mannes met andere mannen op een cel en Faiza alleen. "Ik was die eerste week mijn verstand verloren. Ik ben vijf kilo afgevallen, in een week", zei de 26-jarige Amsterdamse tegen Trouw. Faiza, Mannes en de 27 overige opvarenden werden een maand geleden al op borgtocht vrijgelaten, maar ze werden onlangs definitief vrijgesteld door de nieuwe amnestiewet. Goed nieuws, maar door de media werden de twee activisten omschreven als cynisch en verbeten. "Dankbaar? Voor wat?", zei Faiza nog in Trouw. "Amnestie, voor iets wat ik niet gedaan heb?"

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden