Winnaar WK staat al lang vast: Jezus

WASHINGTON - Er zijn bij alle WK-wedstrijden in het RFK stadion in Washington twee spandoeken die niets met voetbal maken hebben. Eén zegt 'Red Bosnië', het andere 'Jezus Christus'. Volgens sommige dominees en evangelisten heeft voetbal alles met Jezus Christus te maken.

JAAP VAN WESEL

Verschillende evangelisten en kerken maken van alle media-aandacht voor de wereldkampioenschappen gebruik om hun blijde boodschap te verspreiden onder tv-kijkers en bezoekers. Ze doen dat met een wonderlijke mengeling van sportieve evenementen en evangelisatiewerk.

Deze activiteiten worden gecoördineerd door de christelijke sportorganisatie Sports Outreach America. Het gaat niet om centraal georganiseerde activiteiten. Er doen verschillende organisaties en kerken aan mee. Een van de belangrijkste is die van de bekende evangelist Luis Palau, een tot Amerikaan genaturaliseerde Argentijn die zijn hoofdkwartier heeft in de staat Oregon. In de stadions waar het WK zich afspeelt delen zij folders uit en exemplaren van het christelijke sportblad Sports Spectrum, dat een speciale editie heeft gewijd aan Jezus en de wereldbeker. Kerken geven ontvangsten, feestjes en voetballes voor gasten en lokale belangstellenden. Steve Quattor van Sports Outreach America in Los Angeles vertelt dat zij in samenwerking met 15 tot 20 kerken voetbaltrainingen organiseren om kinderen de beginselen van het voetballen bij te brengen. Sommige kerken hebben grote tv schermen neergezet om bezoekers in staat te stellen naar de wedstrijden te kijken. Zij openen hun gymnastieklokalen voor basketbal en zaalvoetbal. Ze delen geschenken, brochures en soms ook bijbels uit. De helft van de kerken zegt tijdens al die sportaktiviteiten ook nog iets over God, maar dat verschilt per kerkgenootschap.

Bij de opening van het WK op de Mall in Washington is in het centrum van de stad een grote bijeenkomst geweest die van 's morgens vroeg tot 's avonds laat geduurd heeft, met muziek, drama en dominees, waaraan 50 kerken hebben meegedaan. Daar sprak ook Luis Palau. In Passadena wordt de dag voor de finale een grote bijeenkomst georganiseerd.

Sports Spectrum, waarvan 50 000 nummers aan stadiongangers zijn uitgedeeld, zet de toon voor de boodschap die de evangelisten voor het WK hebben: sport is mooi en sport is belangrijk. Winnen op het wereldkampioenschap is fantastisch. Sport brengt ons samen als naties, maar Jezus Christus is de hoop en het geluk en de overwinning waar het uiteindelijk om gaat. Ook Palau stelt op zijn voetbalbijeenkomsten telkens de retorische vraag wat het betekent om écht te winnen. Sports Spectrum heeft ook een aantal voetballers om zijn boodschap uit te dragen. Eén daarvan is Desmond Armstrong, een wedergeboren christen, die in 1990 nog deel uitmaakte van het Amerikaanse elftal voor de wereldkampioenschappen en nu commentator voor ABC televisie. Verder is er de Braziliaanse vedette Jorginho die Jezus heeft ontdekt en die sindsdien ondanks zijn beroemdheid niet op hol is geslagen. Voor de Noorse verdediger Rune Bratseth is het christelijke geloof nummer één, zijn gezin nummer twee en komt voetbal pas op de derde plaats. Allen zeggen dat zij Jezus ontdekt hebben als bron voor hun sportprestaties.

Hoezeer de wereld last heeft van de spraakverwarring waarin wij leven, zegt een artikel in Sports Spectrum, blijkt alleen al uit de term voetbal. In Amerika is football een andere sport dan het spaanse futbol en het engelse football. Mensen raken erover in de war. Op dezelfde manier zijn ze de kluts kwijt waar het zaken van het geloof betreft. Sports Spectrum heeft daarom een speciaal nummer uitgegeven waarin mensen liefde wordt bijgebracht voor voetbal en voor Jezus Christus. De boodschap van de talloze kerken, dominees en evangelisten is één en dezelfde: wie er straks ook wereldkampioen zal worden, Jezus Christus is uiteindelijk de echte winnaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden