Winkelparadijs moet Winschoten laten opbloeien

Krimpende gemeente blij met plan voor nieuw outletcentrum. Maar MKB Noord is tegen.

Een outletcentrum in het centrum van het dunbevolkte Groningse Winschoten moet publiek trekken van heinde en verre. Een anonieme investeerder heeft zich al gemeld met het benodigde geld. De regio ontvangt hem met open armen. Een sprookje lijkt in de maak.

"Ho ho, niet zo snel", zegt Jos Schomaker, die zelf een kledingwinkel heeft in Winschoten. "Dat de komst van een outletcentrum hier even de problemen zal oplossen is natuurlijk wishful thinking. Laat de gemeente de vele leegstaande winkelpanden in de binnenstad maar vullen. Het aantal vierkante meters moet niet omhoog, maar omlaag."

Winschoten is onderdeel van de gemeente Oldambt, ooit de graanschuur van Nederland. Maar Oost-Groningen loopt leeg en vergrijst. Winschoten telt nog een kleine 20.000 veelal laag opgeleide inwoners. Dus is hoop broodnodig.

De gemeente is dan ook blij met het plan. "Mensen moeten weer een reden krijgen om naar Winschoten te komen. We richten ons vooral op Duitsland. Binnen een straal van anderhalf uur rijden wonen zes tot acht miljoen mensen. Ook mensen uit Bremen zullen het winkelcentrum bezoeken", aldus wethouder Laura Broekhuizen.

Een investeerder die nog anoniem wil blijven, heeft 65 miljoen euro over voor 'Fort Lucas'. Voor dat geld wil hij in 2018 70 tot 100 winkeltjes gerealiseerd zien. Het winkelcentrum zorgt voor 400 banen. Broekhuizen hoopt zelf geen cent te hoeven uitgeven. De grond is van het Lucas Ziekenhuis, dat verhuist naar het naastgelegen Scheemda. Een plaatselijke voetbalvereniging moet wijken voor tweeduizend parkeerplekken. Over nieuw aan te leggen wegen heeft Broekhuizen het nog niet gehad met de investeerder. "De gemeente gaat niet zonder meer de portemonnee trekken. We verwachten dat de investeerder op zijn minst meebetaalt."

Broekhuizen verwacht niet dat het winkelcentrum klanten weg zal trekken uit de binnenstad. Het nu nog verouderde ziekenhuis ligt pal naast de belangrijkste winkelstraat.

Winkeliers zijn sceptisch. "Maar niets doen is geen optie", zegt voorzitter Peter Schulingkamp van de plaatselijke winkeliersvereniging. "De leegstand is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Er zijn klantentrekkers nodig. Wij zijn allang blij dat er überhaupt iemand geld wil steken in Winschoten."

De tweede stad van Groningen lijkt de concurrentie te moeten aangaan met Assen, dat ook een outletcentrum wil bouwen (zie kader). De afstand Winschoten-Assen is 37 minuten. Gerard Kremer, voorzitter van MKB Noord, is verrast. "Ik dacht eerst dat het om een 1 april-grap ging. Niemand zit te wachten op twee outletcentra binnen zo'n klein gebied. Wij zijn tegen beide winkelcentra. Minister Kamp van economische zaken heeft vorige maand juist gezegd dat er te veel leegstand is in binnensteden. Je kunt op je klompen aanvoelen dat dit de binnenstad om zeep helpt."

Nederland telt nu nog drie outletcentra: Lelystad, Roermond en Roosendaal. In het Groningse Zuidbroek en het Gelderse Zevenaar werden plannen eerder nog afgeschoten uit angst voor verpaupering van bestaand winkelgebied.

"De drie bestaande outletcentra willen uitbreiden", aldus retaildeskundige Cor Molenaar. "Ze doen het aardig. Net als voor Roermond geldt voor Winschoten ook dat het dicht bij de Duitse grens ligt. En mensen zijn best bereid een eindje te rijden. 1,5 miljoen bezoekers is niet onrealistisch."

Winkeliers in Winschoten hebben alle reden zich zorgen te maken, weet hij. "Een outletcentrum gaat altijd ten koste van de binnenstad. In Roermond, Lelystad én Roosendaal is relatief veel leegstand. In Roermond vragen ze zich al af of ze van de hele stad een outletcentrum moeten maken. Je ziet daar ook dat mensen die het winkelcentrum bezoeken niet daarna nog de stad in wandelen. Terwijl het tien minuutjes lopen is. Ze kunnen hun geld maar één keer uitgeven."

Ook in Assen

Winschoten is niet de enige plaats in Noord-Nederland met wilde plannen. In Assen moet naast het TT-circuit ook een outletcentrum herrijzen. Geschatte kosten: 40 miljoen euro. Ook in Assen zitten winkeliers hoog in de boom. De afstand naar het stadcentrum is met zes kilometer een stuk groter dan in Winschoten. De kans dat beide outletcentra er komen lijkt klein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden