Winkelketen BCC in Britse handen

Van onze redactie economie AMSTELVEEN - Het Britse winkelconcern Kingfisher koopt de Nederlandse elektronicaketen BCC. Met achttien winkels in de Randstad is BCC hier een van de belangrijkste ketens voor elektrische apparatuur, variërend van televisies en cd-spelers tot ijskasten.

Kingfisher betaalt 105 miljoen gulden voor Bakker Cash & Carry, zoals het bedrijf oorspronkelijk heette. De twee broers J. J. en K. Bakker bouwden het door hun vader opgerichte bedrijf sinds 1969 uit tot een succesvolle elektronicaketen die zich laat voorstaan op lage prijzen. BCC kan in Nederland nu op een marktaandeel bogen van ongeveer 5 procent, en is daarmee tweede in de markt na Megapool.

De Nederlandse Participatiemaatschappij NPM verwierf enkele jaren geleden een belang van 40 procent in BCC. De broers Bakker trokken zich daarbij uit de dagelijkse leiding terug, maar behielden een belang van 60 procent. De NPM en de gebroeders Bakker vonden nu de tijd rijp om hun bezit te verzilveren. Bovendien hoopt de directie dat het bedrijf door verkoop aan een sterke partner, in Nederland de grootste zou kunnen worden.

Voor Kingfisher is BCC een nieuwe stop op weg naar het grote doel om de grootste detaillist in de Europese elektronicabranche te worden. De Brit bouwt al enkele jaren aan een winkelimperium. Een grote slag maakte het concern in 1993, met de aankoop van de Franse keten Darty die voor 2,75 miljard gulden werd ingelijfd.

Kingfisher is in Engeland al een van de grootste met de keten Comet, en is in België eigenaar van Vanden Borre. Ook buiten Europa is het concern inmiddels actief, met name in Hongkong en Taiwan. En buiten de elektronicabranche bezit het in Engeland onder meer het bekende warenhuis Woolworths.

BCC heeft met 400 werknemers een jaaromzet van 224 miljoen gulden. De winst voor belastingen bedroeg vorig jaar acht miljoen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden