Winkeliers nauwelijks bewust van de risico's van cybercriminaliteit

Een voorbeeld van hoe een gegijzelde computer eruit kan zien.Beeld EPA

Een op de acht winkeliers heeft te maken gehad met cybercriminaliteit. De schade die ze oplopen varieert van 1000 tot meer dan 250.000 euro. De gemiddelde schade ligt op bijna 54.000 euro.

Aan de cybercrime-bewustheid van kleine winkeliers schort nogal wat. Ze zijn zich vaak nauwelijks bewust van de risico's, maar als ze de klos zijn, is de schade voor winkelier aanzienlijk. Het merendeel van hen gebruikt geen antivirussoftware en heeft geen beschermd wifi-wachtwoord.

Dit blijkt uit een onderzoek van Detailhandel Nederland, de brancheorganisatie van winkeliers, dat is uitgevoerd onder 535 mensen die werken in de detailhandel. Vooral kleine winkeliers zijn ondervraagd. Grotere hebben hun zaakjes meestal wel op orde, blijkt uit het onderzoek.

Bewustzijn

De meest gebruikte vorm van cybercriminaliteit waar winkeliers last van hebben is phishing: winkeliers worden naar een valse website gelokt waarna ze wachtwoorden of creditcardnummers afgeven die vervolgens door criminelen worden gebruikt. Ruim een kwart van de winkeliers die met internetfraude te maken hadden, was slachtoffer van ransomware, software die een computer blokkeert of bestanden versleutelt. Pas als hij losgeld betaalt, krijgt hij de controle over zijn computer weer terug. Hacking, het overnemen of platleggen van computers, komt ook geregeld voor.

De schade van cybercriminaliteit - gemiddeld dus bijna 54.000 euro - bestaat vooral uit kosten om computersystemen te herstellen, verlies aan omzet, tijdverlies en kosten voor extra beveiliging. Soms moeten winkeliers een nieuw computersysteem aanschaffen als zij niet ingaan op de eis losgeld te betalen. Soms ligt hun website er een tijd lang uit en liggen hun online verkopen stil.

Opvallend is dat winkeliers de kans dat ze slachtoffer worden van cybercriminelen laag inschatten. Meer bewust zijn ze van het gevaar van 'gewone' winkelcriminaliteit. Daar zijn ook meer winkeliers slachtoffer van: rond de helft van de ondervraagden had ermee te maken gehad.

Verder blijkt dat een op de drie winkeliers niet weet hoe cybercriminaliteit te voorkomen of te beperken. Slechts 40 procent van hen heeft een beschermd wifi-wachtwoord en slechts 39 procent maakt dagelijks back-ups. "Kleine winkeliers zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren van cybercriminaliteit", zegt een woordvoerder van Detailhandel Nederland. "Dat bewustzijn is er wel bij mensen die er slachtoffer van zijn geworden." De brancheorganisatie gaat proberen dat bewustzijn te vergroten.

Lees ook:

Nederlandse politie ontmaskert Roemeense cybercriminelen

Een Roemeense bende infecteerde tienduizenden computers met een virus dat bestanden gijzelt. Dankzij de Nederlandse politie werden onlangs vijf verdachten gearresteerd. Een reconstructie van Operatie Bakovia.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden