Winkeliers in actie tegen 'parkeerterreur'

AMSTERDAM - Even voor vieren blaast een Surinaams swingorkest op de zonovergoten Elandsgracht zich de longen uit de lijven. Achter hun ruggen is de winkel van Edison Tapijt overgeschilderd in fel geel, de kleur van de wielklem.

RUUD VAN HAASTRECHT

Op de middenberm, waar auto's kunnen parkeren, legt Jan Klaassen vanuit de poppenkast aan kinderen uit hoe je de Dienst Parkeerbeheer kunt herkennen. “Zo'n meneer met een snor en een bos sleutels die rondrijdt in zo'n makkelijk busje. Je ziet ze al van verre aankomen.”

De vrije jongens aan de Elandsgracht, in het hartje van de Amsterdamse Jordaan, pikken het niet langer. Ze willen af van de 'parkeerterreur' van de Dienst Parkeerbeheer, die in de gaten houdt of automobilisten in en rond het centrum wel dokken voor hun parkeerplaats.

Volgens de winkeliersvereniging is het betaald-parkeerregime veel te ver doorgeschoten. Het tarief is veel te hoog, te veel parkeerplaatsen worden opgeheven, terwijl de parkeerbeheerders zich alles menen te kunnen permitteren.

“Het asociaal gedrag en de lompheid van parkeerbeheer zijn we spuugzat”, moppert initiatiefnemer Luc Sala, die eerder naam maakte met zijn vergeefse strijd tegen de privatisering van het Amsterdamse kabelnet. Met een 'zestiger-jaren-actie' binden de winkeliers deze zomer de strijd aan met de dienders van Parkeerbeheer. Sala: “Het systeem wordt gebruikt om het systeem belachelijk te maken”.

Op de Elandsgracht zullen de medewerkers van Parkeerbeheer deze zomer gezelschap worden gehouden door de 'parkeerguerilla' van de winkeliersvereniging: een dertigtal 'sportieve' mannen in Desert Storm-uniformen die een gulden in de parkeermeter stoppen zodra de parkeervergunning dreigt te verlopen.

Eén van hen werd bij de feestelijke start onder kaviaar en champagne geshowt: een gespierd sportschool-type uit Geuzenveld. Gistermiddag begonnen de parkeer-guerillastrijders ècht, 's ochtends folderden ze al op de gracht om hun komst aan te kondigen. “Zodat mensen niet overrompeld worden door een aantal Desert Storm-konijnen. Dat zou alleen maar agressie opwekken”, licht winkelier Nick Draijer toe.

De winkeliers kunnen hun parkeerguerilla lang volhouden. “We kunnen tot 3 à 4 000 gulden per dag gaan”, zegt Draijer. Ook valt er winst te behalen door het hergebruik van niet-volledig gebruikte parkeerkaartjes. De automobilist dient z'n kaartje af te geven bij de poppenkast, die vanaf vandaag functioneert als 'verstrekkershok van tickets'.

Vijf gulden

Voor de winkeliers was de limiet bereikt nu er alweer een aanscherping van het parkeerbeleid dreigt. “Het uurtarief dat begon met een rijksdaalder en nu vier gulden is, gaat eerdaags omhoog tot vijf gulden”, zegt Draijer.

Dat bedrag vindt hij absurd. “Als je een blikje verf van vijftien gulden koopt ben je vier gulden kwijt aan het parkeren. Waar ben je dan helemaal mee bezig?!” Sala foetert over het betaald-parkeergebied, dat zich als een olievlek uitbreidt. “In het begin kon je nog parkeren in de Kinkerstraat en dan met de tram verder. Nu voert zelfs Osdorp al betaald parkeren in.”

Toch willen ze niet helemaal van het betaald parkeren af. Maar “het moet teruggedrongen worden tot een normaal niveau”, vindt Draijer. Als uurtarief is één piek mooi genoeg, alleen maar in het centrum betaald parkeren, de onwetende toerist moet ontzien worden, en vooral: géén wielklemmen. “Nu jaag je de klanten weg”, zegt Sala. “Mensen komen niet meer graag in Amsterdam. Onze omzet is gedaald met vijftien procent, terwijl de gemeente er schatrijk van wordt. Iemand koopt hier voor drieduizend gulden een computer, komt buiten en dan is zijn auto weggesleept. De mensen die in de binnenstad komen, leven in een constant angstgevoel.”

Juist om het parkeerbeheer te ontlopen, opende Laila Nourmane haar schoonheidssalon in Amsterdam-Oost in plaats van aan de Elandgracht, waar ze woont. Maar inmiddels zoeven ook daar de snelle witte busjes van Parkeerbeheer rond. Een ramp, vindt Nourmane het. “Je kunt nooit vijf minuutjes over tijd zijn. Ze houden het al in de gaten of je één minuut te laat bent. Een voorbeeld is ook het kapotte parkeerapparaat. Dan loop je naar een apparaat verderop in de straat. In de tussentijd heb je al een klem. En we leven al zo gestresst.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden