Winkeliers Helmond zijn overlast spuugzat

Jongeren stelen, bedreigen en intimideren klanten

DAPHNE VAN BREEMEN

Helmondse winkeliers zijn klaar met de jongeren die stelen, bedreigen en klanten intimideren. Zij stuurden daarom een brandbrief naar de gemeente, waarin ze de gemeente en politie vragen hun veiligheid - en die van het winkelend publiek - te waarborgen. Vandaag overleggen de winkeliers hier met gemeente en politie over.

Helmond kampt al jaren met jongerenproblematiek. De overlast lijkt zich nu vooral te concentreren in de Molenstraat en de Noord-Koninginnewal, tegen het centrum aan. De bedrijfsleider van de Aldi werd onlangs gevolgd naar zijn huis en daar geïntimideerd door jongeren. Kort daarvoor werd een caissière bedreigd met een mes. Ook heeft de supermarkt te maken met vele diefstallen en het lastigvallen van klanten.

Afgelopen week werd Slachtofferhulp ingeschakeld om medewerkers bij te staan. De Aldi gaat nu regelmatig eerder dicht om de jongeren buiten de deur te houden. Vorige week werd bij café Ali Baba met een molotovcocktail brand gesticht, een automobilist werd belaagd door hangjongeren. Ze schopten tegen de auto en liepen over de motorkap.

Van de problematiek is de gemeenteraad echter nooit op de hoogte gesteld, zegt VVD-fractievoorzitter Ellen Niessen. Zij stelde zaterdagavond samen met haar collega Joan Damen schriftelijke vragen aan burgemeester Elly Blanksma (CDA) en het college naar aanleiding van berichtgeving over de straatoverlast in het Eindhovens Dagblad die dag.

Ze is boos over het gebrek aan informatie. "Wij waren compleet verrast over de problematiek in de Molenstraat en de Noord-Koninginnewal", zegt Niessen. Volgens haar is de raad nooit op de hoogte gesteld van de problemen in die wijk. Dat bleek uit een rondgang die zij gisteren langs de betreffende ondernemers en bewoners deed. "De winkeliers en bewoners gaven aan dat zij al vaker bij de gemeente hebben aangeklopt over de voorvallen. Maar die informatie is nooit naar ons als raad gecommuniceerd", zegt Niessen. "Het grote probleem is dat de winkeliers en bewoners dat niet geloven. Zij kijken me glazig aan en willen weten waarom er geen extra maatregelen zijn genomen door gemeente en politie. Fouilleren, gebiedsverboden of bestuurlijke boetes bijvoorbeeld." Ook vraagt Niessen zich af of de huidige 'top 30'-aanpak helpt.

De vorig jaar in het leven geroepen methode houdt in dat een groep van dertig probleemjongeren een laatste kans krijgt op kosten van de gemeente. Die helpt de jongeren die zij in beeld heeft bij het vinden van een baan of zorgt ervoor dat zij een studie kunnen volgen. Doet een probleemjongere dat niet en blijft hij overlast veroorzaken, dan krijgt hij een boete van 500 euro. De gemeente trok 220.000 euro uit voor de top 30.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden