Winkeliers ambivalent over winkeltijdenwet

Wim Schimmel houdt pauze achter de winkel. Sigarenzaak Schimmel heeft zich gespecialiseerd in sigaren en pijpen. De klandizie is matig op zondag. Beeld Herman Engbers
Wim Schimmel houdt pauze achter de winkel. Sigarenzaak Schimmel heeft zich gespecialiseerd in sigaren en pijpen. De klandizie is matig op zondag.Beeld Herman Engbers

Tja, vroeger kon tabakshandelaar Wim Schimmel (62) alles in de zondag proppen. Dat was de dag dat zijn winkel in Zutphen gesloten was. Hij kon dan zijn boekhouding doen en had tijd voor de familie. Sinds ruim een jaar geldt dat niet meer voor ieder laatste weekeinde van de maand: in de binnenstad is het dan koopzondag. "Heb je op zaterdag al snel 300 tot 400 klanten, op zondag mag je blij zijn met 60 mensen", zegt Schimmel. "En ze kopen minder: vaak shag."

Schimmel heeft zich gespecialiseerd in sigaren en pijpen, en dat heeft hem geen omzetverlies opgeleverd sinds de crisis uitbrak. "De mensen komen graag naar deze mooie plek. De winkels aan de rand van de stad hebben het moeilijker."

Uit loyaliteit
Schimmel was best gehecht aan dat rustpunt van de zondag. Hij drijft de zaak al vanaf 1972 - in die tijd was hij trouwens doordeweeks twaalf uur per dag open. "Maar ook nu is het leven al hectisch genoeg." Toch opent Schimmel eens per maand op zondag de deuren van zijn bijna 100 jaar oude winkel. "Deels uit loyaliteit met andere winkeliers. Als maar de helft van de winkels open is, bederf je het voor degenen die wel open gaan, want de mensen merken dat en blijven weg. En natuurlijk wil ik ook de klanten niet missen. Hoewel tot nu toe de opbrengst tegenvalt."

Kristel van Duijne (18) haast zich net weg met een doos sigarettenfilters. "Ik ben wel blij met de zondagsopening. Ik werk in Hengelo en moet lang reizen, winkelen schiet er dan soms bij in. Ik woon hier vlakbij, maar ik merk niet dat het veel drukker is geworden." Doetinchemmer Michel van Meerwijk (57) blijft in de loungeruimte boven de winkel zijn forse sigaar oproken. "Het is handig dat het nu op zondag kan. Maar ik ga er niet meer door kopen. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen graag op zondag werkt - zou ik ook niet doen."

De mensen trekken de melk op
De brillenwinkel en de antiquair zijn vandaag dicht. Vlakbij de sigarenzaak zit kinderkledingwinkel Bengel. Coen Eenstroom (59) drijft de zaak samen met zijn vrouw. Ze heeft vandaag vrij en zijn dochter helpt Eenstroom. " Uiteindelijk zal het er wel van komen dat je elke zondag open moet zijn. Zo gaat dat nu eenmaal."

Eenstroom: "Je moet wel meedoen. Want als jij op zondag niet open bent, verlies je omzet aan anderen. En het is met de crisis toch al een moeilijke tijd. De mensen hier 'trekken de melk op', zoals wij zeggen. Ze kopen gewoon minder."

Als het aan de landelijke politiek ligt, mag het Zutphense gemeentebestuur binnenkort bepalen dat Schimmel en Eenstroom elke zondag open kunnen - en dus moeten.

"Misschien ga ik dan de hele maandag dicht", overweegt Schimmel, "hoewel ik daarmee ook andere winkeliers in de straat dupeer." Misschien gaat het niet zo snel, denkt Eenstroom. Hij heeft de luxe van personeel, zodat hij niet altijd aanwezig hoeft te zijn. "Maar dan moeten we af van de cao-bepaling dat we op zondag dubbel moeten betalen. Anders overleven we die maatregel niet."

Straks een hypermarché in ieder Nederlands dorp?
In ieder Nederlands dorp komt een enorme hypermarché waar alles te krijgen is. Eten en drinken, maar ook sloffen, gordijnrails en vishengels. In de straten die ooit samen het dorpscentrum vormden, verpauperen de pittoreske pandjes. Zo ziet Nederland er over tien jaar uit als de koopzondagregeling wordt opgerekt. Dat vrezen althans veel kleine winkeliers. Dennie Herwijnen van kampeer- en wandelwinkel Herwijnen Outdoor in Zoetermeer is één van hen. "Als je je omzet uitspreidt over zeven dagen, maak je meer kosten. Als winkelier met weinig personeel kun je dat niet aan."

De Tweede Kamer stemt morgen over koopzondagen in de Winkeltijdenwet. Tot nu toe mochten gemeenten 12 koopzondagen per jaar houden, behalve als ze konden aantonen toeristisch te zijn.

Een meerderheid is er voorstander van dat gemeenten voortaan zelf mogen beslissen hoeveel zondagen de winkels in hun gemeente open gaan. "Hoe verklaar je anders dat onder de vorige wet allemaal gemeenten die nauwelijks toeristen trekken ineens claimden een toeristische trekpleister te zijn?", zegt Henry Konijn. Hij is van de Stichting Tegen Verruiming Zondagsopenstelling en helpt kleine winkeliers te procederen tegen hun gemeenten. Er lopen op dit moment 16 zaken tegen gemeenten, onder meer Brunssum, Roosendaal, Bergen op Zoom, Almere, Schiedam en Zoetermeer. "Ook al is het een kleine plaats die aanvankelijk geen zin heeft in verstoring van de zondagsrust, uiteindelijk gaan ze overstag. Ze willen met hun tijd mee en concurreren met buurgemeenten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden