‘Winkelen is geen toeristische attractie’

Kabinet legt koopzondag aan banden

De SGP heeft in SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen een bondgenoot gevonden in de strijd tegen extra koopzondagen. „Ondernemers en werknemers hebben recht op een vrije dag per week."

1. Strijdt de SP tegenwoordig ook voor de zondagsrust?

Gesthuizen: „ Nee hoor, het gaat ons om de belangen van kleine zelfstandige ondernemers en werknemers. We komen op voor kleine winkels die het afleggen tegen grote winkelketens als die op zondag open kunnen gaan. Kleine zaken kunnen dat namelijk heel vaak niet, omdat ze daarvoor extra personeel in dienst moeten nemen, terwijl dat zich vaak niet terugbetaalt. Veelal gaan ze daarom zelf maar in de winkel staan. Daarnaast hebben werknemers ook recht op minstens een vrije dag per week. Traditioneel gezien is de zondag het meest logisch. Dan zijn overheidsgebouwen en universiteiten ook gesloten.”

2. Hoeveel gemeenten maken misbruik van de zogenoemde toeristenbepaling?

„Tussen de 25 en de 35 procent van de gemeenten beroepen zich momenteel op de toeristenbepaling. Dit houdt in dat de winkels open mogen als een bepaald gebied in de gemeente of soms een hele gemeente, toeristisch aantrekkelijk is. Dit betekent niet dat al die gemeenten ook misbruik maken, maar vaak is het wel zo dat toeristen de gemeente in kwestie bezoeken omdat ze haar winkels open stelt. En dan krijg je een vicieuze cirkel. Zo wil de gemeente Roosendaal (Noord-Brabant, red.) haar winkels openstellen omdat ze een outletcentrum aan het bouwen zijn. Daar is winkelen de enige vorm van recreatie.”

3. Wat is voor de SP dan wel een geaccepteerde vorm van recreatie?

„Als er echt sprake is van grootschalig toerisme. Bijvoorbeeld in badplaatsen van internationale allure. Of als gemeenten beschikken over een boulevard of natuurschoon. Zolang de toeristische attractie maar niet het winkelen zelf is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden