Update

Winkelcentrum dat op instorten staat mogelijk snel gesloopt

Winkelcentrum 't Loon in Heerlen is hermetisch afgesloten. Beeld anp
Winkelcentrum 't Loon in Heerlen is hermetisch afgesloten.Beeld anp

De gemeente Heerlen overweegt winkelcentrum 't Loon dat op instorten staat, gecontroleerd te slopen. Dat zei burgemeester Paul Depla van Heerlen vanmiddag. Depla wil deze mogelijkheid zo snel mogelijk bekijken, want als hiervoor wordt gekozen, moet dat gauw gebeuren, zei hij. Donderdag ging het winkelcentrum helemaal dicht omdat de ondergrondse garage aan het verzakken is.

De winkeliers lijden vele miljoenen euro's schade als gevolg van de sluiting. Bij de grote winkelbedrijven zoals HEMA, C&A en Albert Heijn, zullen daardoor echter geen ontslagen vallen. Volgens woordvoerder Franck Ackermans van de winkeliers kunnen de grote bedrijven hun personeel onderbrengen in andere filialen. Verse producten in de winkels vormen een groot probleem. 'Dat wordt een enorme schadepost. Veel hangt ervan af wanneer we in de winkels mogen om producten daar weg te halen. Maar veel versgoed is niet meer te redden en moet afgeboekt worden.'

De verzakkingen onder het winkelcentrum in Heerlen zijn vermoedelijk veroorzaakt door oude mijngangen die eronderdoor lopen. Die leiden naar de schachten die de mijnwerkers vroeger naar de kolenvelden brachten. Dat zei mijningenieur Hans de Ruiter van de TU Delft. 'Verzakkingen komen in ieder mijnbouwgebied voor. Het is raadzaam om daar rekening mee te houden bij de constructie van gebouwen.'

Scheuren

In een flat aan de Muzenlaan in Heerlen, vlakbij 't Loon, zijn vandaag scheuren in de muur ontdekt. Constructeurs van de gemeente controleren of er een verband bestaat met de verzakking van het winkelcentrum.

De 12 verdiepingen hoge Homerusflat bovenop het winkelcentrum 't Loon is volgens de burgemeester nog steeds veilig. Mensen die daar wonen, hoeven niet weg. Wel mogen ze op kosten van de gemeente hun intrek nemen in een hotel.

Goederen ophalen
De eigenaren of beheerders van 40 winkels mogen vanaf vanmiddag om de beurt goederen uit hun zaak halen. Om de beurt, zodat handhavers goed toezicht kunnen houden op wat in het winkelcentrum gebeurt, maakte de gemeente bekend.

Het gaat om de 40 winkels die buiten de gevarenzone van het inzakkende deel van 't Loon liggen. De 10 winkels die binnen het verzakkingsgebied liggen, blijven hermetisch afgesloten en verboden gebied.

Winkeliers halen naast verse goederen onder meer ook spullen uit de winkels die door klanten besteld waren. Winkeliers kunnen zich melden bij een mobiel kantoor aan de achterkant van het gebouwencomplex. Het ophalen van de spullen kan tot laat vanavond.

Gewapende militairen
In Heerlen is overigens enige verbazing ontstaan door het verschijnen van gewapende militairen in het centrum. Volgens de gemeente gaat het om een toevallige samenloop van omstandigheden. De militairen zouden op oefening zijn.

Bij de klantenservice van de gemeente Heerlen staat de telefoon roodgloeiend. De gemeente krijgt van alle kanten hulp aangeboden om de problemen rond de verzakking van een deel van winkelcentrum 't Loon op te lossen, zei een woordvoerder. Vaak zijn het bedrijven, die bijvoorbeeld verhuizingen aanbieden, maar ook geologen komen met goede ideeën. De gemeente is voor elk aanbod dankbaar, maar houdt zich aan een eerder opgesteld draaiboek en onderzoek, zei de woordvoerder.

Ingenieursbureau Van der Werf & Nass voert dat onderzoek naar de ondergrond onder 't Loon uit. Het bureau heeft de hulp ingeroepen van Duitse en Belgische deskundigen op het gebied van mijnbouw en geologie. Ook Geoconsult uit Maastricht is om advies gevraagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden