Winkel mag op zondag open

DEN HAAG - De zondag moet niet langer een verplichte rustdag zijn, waarbij winkels in principe hun deuren gesloten houden. Dat vindt een kamermeerderheid van PvdA en VVD. Ze willen hiertoe de winkeltijdenwet aanpassen. Gemeenten moeten zelf kunnen bepalen welke dag van de week de winkels gesloten zijn.

Ellen Klapwijk

De kamerleden Hindriks (PvdA) en Blok (VVD) bereiden een initiatiefwet voor om ,,de starheid van de winkeltijdenwet op te lossen, zonder de verplichte rustdag in gevaar te brengen''. Internationale verdragen schrijven een wekelijkse rustdag voor.

De kamerleden willen de wet flexibeler maken omdat de huidige regelgeving onrecht doet aan andere culturen in Nederland. Het initiatief borduurt voort op een voorstel van VVD'er Blok, in november gedaan bij de evaluatie van de vernieuwde winkeltijdenwet. Hij bepleitte een zondagsopenstelling van winkels in achterstandswijken waar veel allochtonen wonen. Islamieten bijvoorbeeld, zien zondag niet als 'rustdag', maar vrijdag wel. Etnische ondernemers profiteren daardoor minder van de winkeltijdenwet dan de kamerleden willen.

Zij willen etnisch ondernemerschap juist stimuleren. Dat kan door winkeliers wettelijk toe te staan op zondag geopend te zijn. ,,De samenleving moet zo in elkaar zitten dat het voor allochtonen gemakkelijk wordt te ondernemen'', aldus Hindriks. Hij benadrukt dat de PvdA vasthoudt aan een verplichte sluitingsdag. ,,Alleen hoeft dat niet per se op zondag.'' Hij erkent: ,,Als je niet oppast houden winkels de deuren 24 uur per dag open. Dat is iets wat wij ver van ons werpen. Het belang van een rustdag is te groot.''

De verruimde winkeltijdenwet die vijf jaar geleden van kracht werd, houdt wel vast aan de zondagssluiting. Gemeenten mogen sindsdien zelf bepalen hoe vaak ze daar van afwijken, met een maximum van 12 koopzondagen per jaar.

Overigens dienden het PvdA-kamerlid Bussemaker samen met Van Dijke van de ChristenUnie vorig jaar al een initiatiefwet in waarin werknemers zelf hun wekelijkse rustdag mogen bepalen. Al is de initiatiefwet nog in de voorbereidende fase, Hindriks is er 'vrijwel zeker' van dat de vrije rustdag er komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden