Windplan Drenthe 'rampzalig' voor ruimteonderzoek

De kern van Lofar: de 'superterp' met antennes bij Exloo. Beeld LOFAR/ASTRON
De kern van Lofar: de 'superterp' met antennes bij Exloo.Beeld LOFAR/ASTRON

De megawindmolens die een groep boeren in de Drentse Veenkoloniën wil bouwen, pakken 'rampzalig' uit voor het wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van het heelal. Astron, het Nederlands Instituut voor radioastronomie, dreigt met een schadeclaim van 100 miljoen euro.

Joop Bouma

Volgens het instituut zullen de windmolens voor 'desastreuze' wetenschappelijke schade zorgen. Astron staat wereldwijd in de top-3 van astronomisch onderzoek.

Het plan om in oost-Drenthe vijftig windmolens van 200 meter hoog te plaatsen, stuit al op grote weerstand bij omwonenden, gemeenten en de provincie. Inmiddels zetten ook wetenschappers de hakken in het zand. Minister Kamp (Economische Zaken) moet nog dit jaar beslissen of hij het project doorzet.

De windmolens belemmeren volgens de sterrenkundigen het zicht van het Lofar-netwerk van Astron, dat met duizenden gevoelige antennes het heelal afspeurt. Zeven van de vijftig windmolens die Kamp in Drenthe wil plaatsen, zouden te dicht bij de kern van het netwerk komen te staan. Daardoor dreigt wetenschappelijk onderzoek deels waardeloos te worden, aldus Astron.

De kern van Lofar ligt boven Exloo, vlakbij de Drentse Veenkoloniën. Rond Exloo staan 24 meetstations. Veertien meetstations staan elders in het land en twaalf zijn er gebouwd in omringende landen. Het netwerk is daarmee de grootste radiotelescoop ter wereld.

Onderzoek
Onder druk van de Tweede Kamer laat Kamp inmiddels het agentschap Telecom, dat het gebruik van radiofrequenties reguleert en controleert, onderzoek doen naar de effecten van de windmolens in Drenthe. Dat onderzoek is nog niet klaar.

Eerder hadden Britse onderzoekers geconcludeerd dat Lofar niet veel last zou hebben van de windturbines. Astron zegt dat er aan die studie van alles mankeert omdat de Britten niet deskundig zouden zijn op het gebied van radioastronomie. Het vuistdikke milieu-effect-rapport voor het omstreden windpark is deels gebaseerd op de Britse studie, die Astron bestrijdt.

Astron noemt het onzorgvuldig dat minister Kamp bij beslissingen over het Drentse windpark uitsluitend afging op de Engelse studie en een tegenonderzoek, waarin volgens Astron alle conclusies van de Britten werden weerlegd, volledig negeerde.

Storingen
Astron deed afgelopen jaar zelf onderzoek naar de effecten van grote windmolens op het zicht van de radiotelescoop. Via antennes van het Lofar-meetpunt bij Roodeschool in noord-Groningen werd gekeken naar enkele grote windmolens in de Eemshaven, vergelijkbaar met de turbines die in de Veenkoloniën komen. "We zagen onmiddellijk dominante storingen uit de directe omgeving van het windpark in de Eemshaven", aldus Michiel Brentjens, radio-sterrenkundige bij Lofar.

Volgens Marco de Vos, directeur van Astron, heeft Kamp de belangen van duurzame energie-opwekking en de belangen van Lofar niet goed afgewogen. De suggestie van Kamp dat er met het windplan in de Veenkoloniën een redelijke compromis is bereikt, vindt hij 'volstrekt onjuist'. "Met de komst van dit windpark verliest een internationaal belangwekkend project zijn waarde."

Abonnees lezen vandaag in Trouw het verhaal van beoogd windboer Harbert ten Have: 'Ze moeten zich schamen bij Lofar'.

Bij minimaal 15 kilometer afstand geen last
Sterrenkundigen van Lofar zien het liefst dat ontwikkelaars van windmolenplannen minimaal 15 kilometer afstand houden tot de kern van de radio-telescoop bij Exloo. Het Nederlands instituut voor radio-astronomie heeft namelijk geen last van een Duits windpark bij Ter Apel, met hoge windturbines. Dat park ligt op 17 kilometer afstand.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden