Windparken zitten radar in de weg

Voor iedere nieuwe windturbine toestemming vereist van Defensie

Ontwikkelaars van windparken krijgen last met Defensie. Het ministerie gaat de beschermende zones rondom de acht militaire radarinstallaties in Nederland uitbreiden tot 75 kilometer. Nu is dat nog 28 kilometer.

De militaire radarposten in Friesland, Twente, de kop van Noord-Holland, op de Veluwe, in Utrecht en in Brabant bewaken de veiligheid van burger- en militair luchtverkeer. De radars worden gehinderd door de draaiende wieken van windturbines.

De uitbreiding houdt in dat bijna heel Nederland straks als 'verstoringsgebied' wordt aangemerkt voor windturbines. Dit betekent dat voor iedere nieuwe windmolen aan Defensie toestemming moet worden gevraagd. Defensie kan de bouw tegenhouden, desnoods tot bij de rechter.

In diverse provincies wordt gewerkt aan plannen voor omvangrijke windparken. Het Rijk wil in 2020 6000 megawatt aan windenergie opgesteld hebben op het vasteland: een verdubbeling van wat er nu staat. Defensie maakt zich zorgen over de veiligheid van het vliegverkeer, omdat windmolens radarsystemen kunnen verstoren.

Het ministerie van infrastructuur & milieu (I en M) onderzoekt nog wat de gevolgen van de Defensie-maatregelen zullen zijn voor de ambitieuze windplannen van het Rijk. De nieuwe normen van Defensie zijn in het land nog nauwelijks bekend. "Wij zijn hier niet van op de hoogte", aldus een woordvoerster van de provincie Drenthe. Daar is onlangs een plan gepresenteerd om een totaal vermogen van 280 megawatt te plaatsen, zo'n negentig windmolens.

Heel Drenthe, uitgezonderd een piepklein stukje veenkolonie ten westen van Stadskanaal, ligt binnen de beoogde 75 kilometerzones van de radarposten in Leeuwarden en Twente. Ook in andere provincies wordt volop gewerkt aan plannen voor windparken. Friesland wil een windpark bouwen op de kop van de Afsluitdijk. Die locatie ligt binnen de 75 kilometerzones van drie radarposten (De Wier, Leeuwarden en De Kooy).

Ook hoge gebouwen veroorzaken belemmeringen in het zicht, maar door aanpassingen van de radars kan voor hoogbouw de zone worden teruggebracht naar 15 kilometer. Voor windmolens gaat het strengere regime gelden. De kans op verstoring neemt toe omdat de moderne windmolens almaar hoger worden. Defensie is intussen ook bezig met technische aanpassingen van het radarnetwerk om de verstoring door windmolens te beperken.

Ieder bouwplan zal straks moeten worden getoetst, aldus een Defensiewoordvoerster. "Die toetsing kan aanpassing of stopzetten van het plan tot gevolg hebben." Defensie wilde het nieuwe regime al in juli invoeren, maar dit lukt niet omdat het ministerie van I en M nog niet klaar is met het onderzoek naar de gevolgen voor de windplannen.

NEDERLAND 9

De radar heeft een hekel aan die draaiende wieken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden