Windpark Borssele voor een 'spotprijs'
Doorbraak | Een nieuw windmolenpark voor de Zeeuwse kust zorgt voor een wereldprimeur: de goedkoopste 'zeestroom'.
Een succes voor VVD-minister Henk Kamp (economische zaken) en een doorbraak in de omschakeling naar duurzame energie. De aanbesteling van het eerste grote Nederlandse windmolenpark op zee, voor de kust van Zeeland, heeft een spectaculaire uitkomst: het Deense bedrijf Dong Energy gaat het park bouwen tegen een zeer laag subsidiebedrag. Dat bespaart het rijk 2,7 miljard euro.
Kamp maakte het nieuws gisteravond bekend, zichtbaar content. "Het is wereldwijd niet eerder voorgekomen dat een windpark tegen zulke lage kosten kan worden gebouwd", zei hij.
undefined
Veel minder subsidie
Voor de Zeeuwse kust verrijst de komende jaren 'Borssele' van in totaal 1400 megawatt, het grootste windpark van de wereld. Dong Energy mag nu de eerste helft daarvan bouwen. Er kwamen bij het ministerie 38 biedingen binnen, onder andere van Shell, RWE (moederbedrijf van Essent) en Vattenfall (moederbedrijf van Nuon). Bedrijven konden inschrijven tot een maximum van 12,4 cent subsidie per kilowattuur stroom. Dong Energy bood 7,27 cent, het laagste en daardoor winnende bedrag. Tot op heden is er wereldwijd nooit minder dan 10,3 cent subsidie per kilowattuur betaald voor windenergie op zee.
Nederland loopt in Europa ver achterop wat betreft het opwekken van hernieuwbare energie. Met de bouw van honderden windmolens in de Noordzee hoopt het kabinet juist een leidende rol te gaan spelen in deze sector. In totaal moeten er uiterlijk in 2023 vijf grote windparken liggen, samen goed voor 3500 megawatt. Daarmee kunnen vijf miljoen huishoudens van stroom worden voorzien.
Dat dit bedrijf de aanbesteding heeft gewonnen, is ook weer niet heel verrassend. Dong Energy, met de Deense staat als grootaandeelhouder, is al marktleider in Europa wat betreft windenergie op zee.
Het gunstige bod heeft volgens minister Kamp te maken met de 'goede omstandigheden' in Nederland: de overheid bepaalt de locaties van de windparken, regelt de vergunningen en zorgt voor aansluiting op het elektriciteitsnet. Het bedrijf Tennet legt daar op dit moment de infrastructuur voor aan. Bovendien zorgde de competitie, met maar liefst 38 biedingen, voor dit buitengewoon lage subsidiebedrag.
Deze uitkomst overtreft alle verwachtingen van minister Kamp. Hij gaat ervan uit dat het kabinet ook aan de vier andere grote parken die de komende jaren worden gebouwd, fors minder subsidie kwijt zal zijn. Voor een bewindspersoon, zeker van VVD-huize, is dat een prettige meevaller.
De grote windmolenparken in de Noordzee zijn nodig om in 2023 16 procent duurzame energie op te kunnen weken. Deze afspraak is vastgelegd in het energieakkoord. Het park bij Zeeland moet in 2020 gereed zijn en komt 22 kilometer uit de kust te liggen, waardoor het niet zichtbaar zal zijn vanaf het vasteland. Jasper Vis, directeur Nederland bij Dong Energy, laat weten dat zijn bedrijf turbines op het oog heeft van 8 megawatt (MW). Ter vergelijking: de huidige generatie windmolens heeft een vermogen van 3 tot 4 MW.
De Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) repte gisteren over 'een beslissende stap voor windenergie op zee'. Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu, zegt: "Dit is een enorme boost voor de energietransitie. Het is een duidelijk signaal dat investeren in grootschalige duurzame energie werkt."
Kamp pakt door: volgende maand begint de volgende aanbesteding, voor het tweede deel van het park 'Borssele' van opnieuw 700 megawatt.
undefined