Windorgels begeleiden Friese wandelaars

De wandelaar op het kerkpad tussen Westhem en Abbega loopt daar vandaag en morgen op de melodie van Psalm 84. De zachte, ijle tonen worden geproduceerd door een aantal windorgels.

Van onze verslaggever

Het pad tussen de dorpjes loopt dwars door de Friese weilanden en vormt het centrale deel van een wandelroute over de eeuwenoude Hemdyk, die van Sneek via IJlst en Blauwhuis naar Tjerkwerd slingert. Het idee voor het project 'Tongen in 'e Wyn' (Tongen in de wind) is afkomstig van beeldend kunstenaar Gerrit Terpstra en musicus Klaas Hoek, en wordt uitgevoerd in het kader van de grote Friezenreünie Simmer2000.

Op een aantal plaatsen langs het pad staan de windharmoniums zo gegroepeerd dat de melodie van Psalm 84 te horen is, mits de wandelaar wel loopt van windorgel 1 naar 2 en vervolgens naar 6, 7, 3, 1, 4 en 2. Wordt een andere volgorde gekozen, dan klinkt een andere psalm. De pelgrim kan dus zo zijn eigen psalm bij elkaar lopen.

Langs de Hemdyk zijn zendertjes aangebracht, die een collage van het winderige 'psalmgezang' ook hoorbaar maken voor radioluisteraars. De frequentie staat aangegeven op bordjes die bij elke kilometer op de dijk zijn aangebracht. Gerrit Terpstra heeft heeft ook een 'lúdskarre' (geluidswagen) gemaakt die morgen te horen is in een concert om 15.00 uur in het kerkje van Westhem. Klaas Hoek begeleidt daarop Greetje Bijma bij het zingen van pelgrimsliederen uit de bundel van Johannes de Heer. De wandelroute varieert van 5 tot 13 kilometer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden