Windmolenziekte is iets voor negatievelingen

Wonen bij windmolens: vooral een last voor mensen die tobberig in het leven staan. Beeld Nederlandse Freelancers

Met deze aflevering ga ik geen vrienden maken. Dat voel je soms op je Noord-Hollandse klompen aan. Maar goed, hier is het dan: de windmolenziekte is iets voor mensen die nogal negatief in het leven staan. Anderen hebben er minder of geen last van.

Nee, dat heb ik niet net zelf verzonnen. Dat beweren onderzoekers van de universiteit van Nottingham. Ze hebben mensen ondervraagd die in de buurt van windmolens wonen om te zien wie er last had van het geluid dat windmolens produceren.
Je zou verwachten dat omwonenden die meer lawaai horen, omdat ze dichter bij de molen wonen, meer klachten zouden hebben. Maar dat bleek niet het geval: er was geen verband tussen de sterkte van het geluid en de klachten.
Daarentegen kwam er wel een verband naar boven tussen de klachten en de persoonlijkheid van de omwonenden. De omwonenden was gevraagd vragenlijsten daarover in te vullen. Mensen met een negatief gerichte persoonlijkheid ('negative orientated personality' - NOP) melden meer hoofdpijn, slapeloosheid, maagproblemen en algehele malaise.

Het is niet de enige recente studie die het windmolensyndroom vanuit de betrokkenen verklaart in plaats vanuit de molen. In het wetenschapskatern van NRC Handelsblad had Harald Merckelbach afgelopen zaterdag een interessante vooruitblik op een studie die binnenkort in het tijdschrift Health Psychology verschijnt.
De Nieuw-Zeelandse onderzoeker Keith Petrie liet zijn proefpersonen eerst kijken naar een filmpje. De ene helft kreeg een filmpje dat duidelijk maakt dat windmolens tot ziekte leiden, de andere helft zag dat het allemaal reuze meeviel met windmolenziektes.
Daarna kregen de proefpersonen in een geluiddichte ruimte 10 minuten stilte en 10 minuten 'onhoorbare windmolengeluiden' te horen. Volgens de aanhangers van het windmolensyndroom worden de klachten namelijk ook veroorzaakt door geluiden die de mens niet hoort maar wel lichamelijk zou ervaren. De proefpersonen wisten niet wanneer er stilte was en wanneer het onhoorbare geluid werd geproduceerd.
Degenen die de zorgwekkende film over windmolenziekte hadden gezien, vulden veel vaker in dat ze last kregen van windmolensyndroom-verschijnselen, dan degenen die de geruststellende film hadden bekeken. En wat misschien nog wel zo veelzeggend is: ze hadden er ook last van als ze in echte stilte waren ondergedompeld...

Weet u soms ook amper het verschil tussen echt en onecht, kom dan ook eens wat vaker langs bij @VincentDekker4.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden