Weblog

Windmolens voor hetzelfde geld ver in zee

A, B en C zijn bestaande windparken, A op 12 km uit de kust, B en C op 22. Alle drie zijn vanaf het strand zichtbaar. In de 18 km-zones moeten windmolens komen die 2,5 keer zo groot zijn als in de bestaande drie parken. Beeld Noordzeeloket/VD
A, B en C zijn bestaande windparken, A op 12 km uit de kust, B en C op 22. Alle drie zijn vanaf het strand zichtbaar. In de 18 km-zones moeten windmolens komen die 2,5 keer zo groot zijn als in de bestaande drie parken.Beeld Noordzeeloket/VD

Als kustbewoner en windmolenliefhebber vond ik dat plukje staketsels aan de horizon wel iets moois hebben. Nu dreigen er echter wel erg veel erg grote masten in zee te komen. De 'einder' verdwijnt straks achter een hekwerk. Wat nou als je ze binnen de begroting heel ver weg kunt zetten?

Vincent Dekker

Vanaf het strand van Bergen aan Zee heb ik goed zicht op het windmolenpark voor Egmond aan Zee (park A op de kaart). En ook vanuit Petten in het noorden en IJmuiden in het zuiden zie ik ze staan, net als die van park B. Ik vind het niet erg; ze zijn een soort boodschapper van de nieuwe groene tijd. Een betere tijd, en daar mag je iets voor overhebben.

Met die gedachte bezocht ik vorige week een informatieavond over de nieuwe windparken die voor onze kust moeten verschijnen. Ach, een paar turbines extra aan de horizon, dat kan er nog wel bij, was mijn idee.

180 joekels
Maar het worden er niet een paar. Tussen pakweg IJmuiden en Petten komen er 90 te staan. Weliswaar op 18 kilometer uit de kust, en niet de 12 van het bestaande park, maar het worden joekels. De huidige molens zijn 85 meter hoog, de nieuwe worden ruim 200 meter. Die ga je zien, heel goed zien. En bij Noordwijk komen er nog eens 90. Van Den Helder tot Hoek van Holland verdwijnt de einder achter tralies.

Kan dat niet anders? Ja, dat kan. Er zijn twee alternatieven. Vijftig kilometer uit de kust liggen enkele lokaties waar molens kunnen staan, en op tachtig kilometer is één heel grote ruimte gereserveerd: 'IJmuiden Ver'. Maar verder weg is duurder. De zee is er dieper, aanleg en onderhoud door de extra afstand tot de haven is duurder, de stroomkabels naar land zijn tientallen kilometers langer. De tussenvariant kost 1,5 miljard euro extra, 'IJmuiden Ver' zelfs drie miljard.

Te duur
De alternatieven zijn te duur om de beleving van eindeloosheid te rechtvaardigen, vindt de regering. En vindt zelfs Greenpeace. De Tweede Kamer zal zo'n bijzondere coalitie niet snel tegenspreken.

Maar wat is duur? Het gaat om drie miljard in 15 jaar, dus 200 miljoen per jaar. Dat lijkt al veel beter te verhapstukken. De ov-chipkaart heeft in 15 jaar vijf tot zes miljard gekost. Als Den Haag het wil, geeft het met gemak vele miljarden uit aan minder nuttige zaken.

Voor hetzelfde geld
De aanleg van de windparken gaat echter veel minder subsidie opslorpen dan begroot. Dat bleek in juli, bij het nieuwe park Borssele 1 voor de Zeeuwse kust. Het Deense Dong Energy gaat daar stroom leveren voor 7,27 cent per kiloWattuur, in plaats van de gedachte 10 tot 12,4 cent. Dat scheelt in 15 jaar 2,7 miljard euro aan subsidie, jubelde minster Kamp bij de bekendmaking.

Na Borssele 1 kan nu geboden worden op Borssele 2. Het kan bijna niet anders of over een maand zal blijken dat daar ook een enorme meevaller genoteerd kan worden. En zo ook bij de parken die voor de kust van Noord- en Zuid-Holland moeten verschijnen. De begroting voor alle windparken samen wacht een meevaller die veel groter zal zijn dan de drie miljard extra voor IJmuiden Ver.

Voor minder geld
Maar gaat IJmuiden Ver wel drie miljard meer kosten dan de nu voorgestelde variant op 18 kilometer uit de kust? Ik waag het te betwijfelen. De sterk verlaagde kostprijs bij Borssele 1 moet toch ook fors lagere kosten bij de '18 km-variant' en 'IJmuiden Ver' kunnen opleveren. Daardoor zal het prijsverschil tussen die twee ook kleiner worden.

Kortom, volgens mij kan IJmuiden Ver aangelegd worden zonder de begroting voor alle windparken samen in gevaar te brengen. Sterker nog: zelfs bij de keuze voor IJmuiden Ver zal er een meevaller op de begroting overblijven.

Gratis vergezicht
Met dank aan Dong en anderen kan Kamp al die kustgemeenten die voor hun toerisme en uitzicht vrezen te vriend houden zonder één cent extra uit te geven. En blijft Nederland het land van de onbegrensde vergezichten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden