Windmolens en zonnepanelen slecht voor het milieu?

Zwarte vlaktes in plaats van groene velden of witte woestijnen; beïnvloeden zij het klimaat? Beeld reuters
Zwarte vlaktes in plaats van groene velden of witte woestijnen; beïnvloeden zij het klimaat?Beeld reuters

Duurzame energie zal vooral van windmolens en zonnepanelen moeten komen, weten we nu. Maar blijken ze straks, als we ze massaal gaan toepassen, misschien ook onverwachte schaduwzijden te hebben?

Vincent Dekker

In de jaren vijftig van de vorige eeuw wisten we al dat kolen en olie erg vervuilend waren. Maar we hadden de oplossing ook al: schone kernreactoren zouden ons in de toekomst onbeperkt en probleemloos energie leveren. Het liep vervolgens niet helemaal probleemloos en inmiddels heeft de grootste economie van Europa, Duitsland, al besloten om er helemaal van af te stappen.

Lopen we met groene energie misschien een zelfde risico? Een goeie kennis van me vroeg me laatst of eigenlijk al is onderzocht of aan windmolens en zonnepanelen niet ook onverwachte, grote bezwaren zouden kunnen kleven. Bezwaren die ze voor velen onacceptabel zouden maken.

Daarbij moet u niet denken aan slagschaduwen van molens in uw achtertuin. Nee, hij doelt op de effecten die duizenden vierkante meters zonnepanelen zouden kunnen hebben op het klimaat in bijvoorbeeld een woestijn, en dus ook op de oase of landbouwgrond iets verderop. 'En als je duizend windmolens in de Noordzee zet, dan halen die toch enorme hoeveelheden energie uit de wind? Die energie heeft de wind niet meer als zij aan land komt. Beïnvloedt dat ons klimaat?' wil mijn kennis weten.

Hij zegt er niks over tegen te komen op internet: geen enkel onderzoek, zelfs geen vragen erover. Volgens mij komt dat omdat het antwoord voor de hand ligt: molens zetten slechts een fractie van een fractie van alle energie in een windfront om in stroom. En in de Sahara maken een paar vierkante kilometer zonnepaneel het plaatselijk misschien wel iets koeler. Maar in een woestijn van ruim negen miljoen vierkante kilometer moet je echt met meer komen om de luchtstromingen op een mondiale schaal een andere kant op te kunnen sturen.

Lijkt mij. Maar ik heb het niet onderzocht. Vrienden van mij willen zonnepaneelvelden aanleggen in de duinen van Noord-Holland. Gaat dat plaatselijk voor afkoeling en zo voor meer neerslag en dus een andere vegetatie zorgen? En volgens mijn kennis is het effect van de windmolenparken in de Noordzee nu al te merken op vliegveld De Kooy bij Den Helder.

Onzin allemaal? Wie weet het? Waar zijn de betrouwbare onderzoeken die ons gerust kunnen stellen? Ik houd me aanbevolen.

Reactie op reacties tot 11-10-11:
@shure
Ik heb over dat idee voor een zonnepanelenveld in de duinen niet alles verteld. Zou u het ook erg vinden als een parkeerterrein wordt overdekt met zonnepanelen? Want dat is er nu namelijk in die duinen: een groot, kaal, lelijk parkeerterrein. Daar hoor je weinig ophef over. Voor onze heilige koe hebben we immers veel over...

@hektor
Ik heb het toch maar even gecheckt, en gelukkig: de zonnepanelen van WijWillenZon die op mijn dak staan, komen niet van die fabriek...
Neemt niet weg natuurlijk dat we scherper op dit soort zaken moeten gaan letten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden