Windmolens afgebroken en verkocht
Windmolens die technisch nog prima in orde zijn, worden in Nederland steeds vaker afgebroken. Honderden turbines worden tweedehands aan het buitenland verkocht. De handel is lucratief.
De komende jaren gaan honderden oudere turbines vroegtijdig tegen de vlakte, blijkt uit geplande projecten. Energiebedrijven en boeren halen hun turbines neer omdat de subsidietermijn - standaard tien tot vijftien jaar - afloopt. Ook moeten molens het veld ruimen om plaats te maken voor grotere vervangers.
Neergehaalde molens zijn voor handelaren interessante verkoopwaar. Komende maand wordt een heuse webshop voor windturbines en onderdelen geopend. Met één muisklik kan een koper vanuit het buitenland een bestelling plaatsen, aldus initiatiefnemer Spares in Motion. "Je bestelt net zo makkelijk een tweedehands windmolenpakket als een nieuwe spijkerbroek", zegt directeur Marc Huyzer van het internetplatform.
Voor energiebedrijven is het vaak aantrekkelijk om nieuwe windmolens te plaatsen op een plaats waar al oudere molens staan. Verzet in de omgeving is daar vaak kleiner. Verder is het papierwerk al deels op orde: dat scheelt tijd. Ook sturen verscheidene Nederlandse provincies erop aan dat voor de plaatsing van één grote nieuwe turbine enkele bestaande kleintjes verdwijnen.
Verscheidene handelsbedrijven die een boterham verdienen aan het doorverkopen van afgebroken windmolens stellen dat de markt 'booming' is. De interesse is groot, maar het aanbod van tweedehands turbines overstijgt inmiddels de vraag. Handelaren verwachten dat de in- en verkoop snel verder groeit.
Kringloopmolens
Ook Duitse en Deense windmoleneigenaren saneren de komende jaren steeds meer windmolens vroegtijdig, bij opschalingsprojecten. Bedrijven in andere Europese landen zoals Ierland en Italië kopen ze op. Die landen zijn gek op kleine exemplaren, omdat hun stroomnet relatief zwak is. De goedkopere tweedehandsjes vinden vooral gretig aftrek in Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen.
Verkopers bieden 'kringloopmolens' naar eigen zeggen voor pakweg de helft van de nieuwwaarde aan - dan zijn ze nog steeds tonnen waard. Buitenlandse bedrijven kopen complete turbines, maar ook losse onderdelen zoals wieken, tandwielkasten en generatoren. Zij ontvangen hun bestelling per vrachtwagen of schip. Een heel enkele keer, weet tussenhandelaar Certion uit Lelystad, gaan er zelfs onderdelen met het vliegtuig naar hun nieuwe bestemming.
Nieuwe eigenaren bouwen de molens weer op voor de productie van groene stroom. Deskundigen vinden gesleep met functionerende windmolens niet ideaal. Maar ze zijn blij dat de turbines een tweede leven krijgen in verre oorden en niet op de schroothoop belanden.
Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks heeft geen bezwaar tegen de doorverkoop. Zij zou het liefst willen dat alle windturbines - 'mits inpasbaar' - blijven staan. Aanvullend kunnen er in dat ideaalplaatje grote molens bijkomen. Dat er in plaats daarvan wordt gekozen voor sanering en opschaling vindt ze begrijpelijk. "Ik snap dat mensen dat mooier vinden", zegt ze. "En de energiemarkt is een vrije markt, dus eigenaren van windmolens mogen doen wat ze willen." De Nederlandse Windenergie Associatie stelt dat een tweedehands circuit hoort bij een 'volwassen sector'.
Volgens energiebedrijf Nuon, eigendom van het Zweedse Vattenfall, lukt het soms om turbines na afloop van de subsidietermijn te behouden. Dat geldt ook voor het eerste Nederlandse windpark op zee bij Egmond, in 2006 geopend door Nuon en Shell samen. De tien jaar durende 'Mep'-subsidiesteun van de rijksoverheid loopt op zijn eind. "Het is krap met de huidige lage stroomprijs", zegt een woordvoerder van Nuon, "maar we willen die offshore molens nog jaren laten draaien."
Abonnees van Trouw lezen vandaag in De Verdieping een reportage over de afgedankte turbines.