Windmolenregelsin Noord-Holland knellen bij D66

Coalitie en vergroening gaan niet samen

Noord-Holland maakt zich op voor een beladen vergadering vanavond over de 'knellende' windmolenregels. Vorige week maandag stapte D66-gedeputeerde Ralph de Vries onverwacht op omdat hij zich niet meer kon vinden in het windmolenbeleid van de provincie. Stuurt de partij nu aan op verandering?

De Vries was klem komen te zitten tussen de landelijke D66-wens om meer windmolens te bouwen en het akkoord dat zijn partij in de provincie had gesloten met coalitiepartners VVD, PVDA en CDA. Daarin staan strikte regels voor het plaatsen van nieuwe windmolens en is afgesproken dat er niet meer 'wind op land' mag zijn dan 685 megawatt.

"Die regels zijn gewoon bizar", vat Marijn Bosman van D66 Amsterdam het samen. "Wij willen graag windmolens in het Amsterdamse havengebied, maar dat kan niet omdat we aan dezelfde regels moeten voldoen als het landelijk gebied bovenin Noord-Holland." Ze is niet de enige van D66 die er moeite mee heeft. Vanwege meerdere klachten uit gemeenten verzocht het D66-congres begin november de fractie in de Tweede Kamer met de fractie in Provinciale Staten te gaan praten over versoepeling.

Twee weken later zegt De Vries dat de regels inderdaad te 'restrictief' zijn en stapt op. "Op verschillende situaties zou je de verschillende regels moeten kunnen toepassen, maar die mogelijkheden waren er niet", zegt de ex-gedeputeerde teleurgesteld.

Waarom niet? "Alles zat dichtgetimmerd", zegt de Vries. Zijn afscheidsbrief spreekt over 'risicomijdend gedrag' en 'het doodbloeden van het debat'. "Ik heb eerder in de provincie Utrecht gewerkt, daar was veel meer mogelijk", zegt de ex-gedeputeerde.

"Een persoonlijke mening", reageert VVD- fractievoorzitter Erik Annaert, die zegt zich er niet in te herkennen. Statenlid Rosan Kocken van GroenLinks uit de oppositie herkent het juist wel. "Alles wat besloten wordt in college, gebeurt. Ruimte voor argumenten van de oppositie - of ze nu goed of slecht zijn - is er niet. De rijen blijven gesloten."

Ook de kritiek op de restrictieve windmolenregels deelt Kocken. Maar, zegt ze, dat de regels niet voldeden, had hij kunnen weten. De Vries was dan wel niet bij de onderhandelingen over het akkoord, maar kende de inhoud wel toen hij begon. "Misschien dat De Vries meer ruimte verwacht had. Maar het kan voor D66 geen verassing zijn dat ze nu klem zitten. Als ze het anders wilden, hadden ze een andere coalitie moeten vormen", zegt Kocken.

De vraag is nu wat D66 gaat doen. Gaan ze verder op de oude koers en zoeken ze een nieuwe gedeputeerde die de motie van de eigen partij naast zich neerlegt of gaan ze de strijd aan en proberen ze het coalitieakkoord open te breken? Vanavond wordt er tijdens een commissievergadering over windmolens gesproken en zal meer duidelijk worden. D66 Amsterdam is 'voorzichtig hoopvol'. "Het zijn papieren regels die niemand wil. Het moet mogelijk zijn dat er met minder emotie en meer op basis van feiten naar gekeken wordt", zegt Bosman.

Maar zowel Annaerts, Kocken en De Vries geloven er niet in. "D66 weet wat ze hebben ondertekend. Ik denk dat ze een minder groene D66'er gaan zoeken", zegt Kocken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden