Windmolenparken missen de harde wind

De drie windmolens bij Houten. Beeld Koen Laureij
De drie windmolens bij Houten.Beeld Koen Laureij

Eigenaren van windmolens verkeren in zwaar weer. Meerdere windmolenparken meldden teleurstellende inkomsten over 2016 en ook 2017 is niet goed begonnen. De oorzaak: de natuur laat het afweten, het waait simpelweg niet hard genoeg.

“2016 was een slecht jaar voor ons”, zegt directeur Axel Posthumus van Windunie, een coöperatie van 225 windmoleneigenaren in het AD. "Dat doet pijn, zeker omdat de stroomprijs momenteel laag ligt." Dat kan echt leiden tot financiële problemen, denkt Posthumus. Hij heeft het over ‘overleven’.

Dankzij subsidies van de overheid weet het gros van de windmoleneigenaren nu nog het hoofd boven water te houden, maar de subsidie stopt vijftien jaar na het begin van een project. Vooral degenen die aan het einde van hun subsidietermijn zitten, hebben het nu zwaar, zegt de Windunie-directeur. “Ondernemers zijn hier meestal wel op berekend: ze weten dat de wind kan fluctueren, er is geen sprake van dat het structureel minder gaat waaien. Maar een paar ontwikkelaars hebben vorig jaar gezegd: we verkopen de handel, dit gaat niet meer.”

Volgens de Yard Energy Group, een beheerder van windmolens in Gelderland, Overijssel, Zuid-Holland en Zeeland, is 2016 het allerslechtste windjaar sinds het bedrijf zes jaar geleden is begonnen met het meten van de windhoeveelheid. Teele Horstra van Yard zegt tegen het AD: “Wij hebben meerdere jaren gemeten wat de windsnelheid zou moeten zijn. Dat noemen wij de windex. 2016 lag 20 procent onder het langjarig gemiddelde. Dat kun je gerust een dramatisch windjaar noemen.”

Een van de rustigste jaren ooit

En dan valt het begin van 2017 ook nog eens tegen, terwijl januari de meest winderige maand van het jaar hoort te zijn. Horstra: “We zaten nu bijna op de helft van wat het normaal zou moeten zijn.” Een heldere verklaring voor het huidige gebrek aan wind hebben de beheerders niet. Soms denkt Horstra aan klimaatveranderingen. “Maar dan opeens bulkt het weer van de wind. Er is geen peil op te trekken.”

Volgens Weeronline behoorde 2016 wat wind betreft tot een van de rustigste jaren ooit. De meteorologiewebsite repte in december van een gedeelde derde plaats in de lijst met rustigste jaren sinds 1906. Het rustigste windjaar ooit staat op naam van 2003 en 2010.

Dat 2016 rustiger is dan normaal hebben we te danken aan de relatief rustige herfst, aldus Weeronline. “Zeker in september en oktober was het vaak kalm weer. Ook in grote delen van de maand november hield de wind zich vrij rustig, maar halverwege de maand haalde de wind een paar keer flink uit. Op 20 november beleefden we een zware storm.” Het mooie weer in het najaar kwam vooral door hogedrukgebieden die vaak de temperatuur en wind in Nederland beïnvloedden.

Om de grillen van de natuur beter te kunnen omzeilen, pleitte het Energie Centrum Nederland (ECN) vorig jaar voor hogere windmolens. Het kenniscentrum zei in juni dat er in 2030 windmolens geplaatst gaan worden die 300 meter 'tiphoogte' hebben. Het moet wel, zei woordvoerder Marijn van der Pas van de Nederlandse Windenergie Associatie (NWEA). “Het is nu eenmaal een meteorologisch feit dat het op grotere hoogte harder en vooral ook constanter waait.”   

Lees ook onze longread over de windmolens in de Veenkoloniën van Drenthe. Nergens in Nederland is het verzet zo groot als hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden