Weblog

Windmolen met ingebouwde batterij

De 'Brilliant' gedoopte windturbine van GE met ingebouwde batterijen en aangesloten op een soort industrieel internet. Beeld General Electric
De 'Brilliant' gedoopte windturbine van GE met ingebouwde batterijen en aangesloten op een soort industrieel internet.Beeld General Electric

Windmolens draaien sneller en leveren meer energie naarmate de wind harder waait, en omgekeerd. Dat levert een wisselvallige stroomproductie op. Dat wil je niet. Dus stopt General Electric nu batterijen in zijn molens.

Naarmate we meer duurzame energie uit zon en wind halen, wordt de noodzaak groter om de fluctuaties in die stroomvoorziening op te vangen.

GE denkt een flinke bijdrage aan de oplossing van dit probleem te kunnen leveren door windmolens zelf al van batterijen te voorzien, zo meldt Quartz. En dat niet alleen: de nieuwe windturbines worden ook aangesloten op een soort bedrijfsinternet die de molens slim maakt. Computers in de molen zijn daardoor in staat de verwachte stroomopbrengst en -vraag voor het komende uur te voorspellen.

Waait de wind plotseling iets harder, dan kan de computer besluiten dat de extra elektriciteit in de batterij wordt opgeslagen. Gaat de wind wat luwen, dan kan de stroom uit de batterij juist gebruikt worden om de elektriciteitsafgifte van de molen op peil te houden. De batterij kan een uur lang alle stroom van een molen opslaan of leveren.

Nu nog moeten molens bij harde wind soms energie verloren laten gaan omdat er gewoon niet genoeg stroom wordt afgenomen. Door op die momenten de geproduceerde stroom op te slaan, gaat volgens General Electric de effiëntie van de molen met zo'n 25 procent omhoog. Ook levert de molen bij lage windsnelheden zo'n 15 procent meer energie.

Over het prijskaartje van de batterij zie ik zo snel geen mededelingen. Maar in een windmolenpark hoeft niet elke molen van batterijen te worden voorzien. Er moeten genoeg molens zijn die de fluctuaties van het hele park kunnen opvangen, meer is niet nodig. Het systeem is niet bedoeld voor langdurige opslag van energie. Daar heb je weer andere oplossingen voor nodig.

Wilt u op energiegebied ook de wind mee hebben? Kijk dan geregeld naar het windvaantje op Twitter: @VincentDekker4 ...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden