Weblog

Windmolen geen vloek maar zegen voor vogels

Windmolens blijken veel minder vogelslachtoffers te maken dan vaak wordt beweerd. Beeld ANP
Windmolens blijken veel minder vogelslachtoffers te maken dan vaak wordt beweerd.Beeld ANP

U kent ze ongetwijfeld, die verhalen over windmolens die gehaktmolens zijn voor vogels. Maar de realiteit is geheel anders. Windmolens zijn een zegen voor wat vliegt en piept.

Vincent Dekker

Voor de goede orde: ja, er worden vogels gedood door windmolens. En als je een beetje moeite doet, kun je aan de voet van een molen wel een paar kadavers vinden, die fotograferen en dan als bewijs opvoeren van hoe verschrikkelijk die molens zijn.
Maar je moet daarvoor wel moeite doen, want bij menige molen zul je geen enkele dode vogel aantreffen. Het verhaal van de vogelgevaarlijke molens is dan ook echt onjuist.
Dat blijkt uit een serie onderzoeken die Mike Barnard in een artikel op RenewEconomy de revue laat passeren. Er is al eerder aandacht geweest voor individuele onderzoeken, maar Barnard maakt er echt een degelijk overzicht van. Anti-windmolen lobbyisten hebben nu echt een argument minder om zich op te beroepen.

70 miljoen dode vogels minder
In feite zouden vogelliefhebbers voor de bouw van veel meer windmolens moeten pleiten, aldus Barnard. Als je de vogelsterfte door windmolens vergelijkt met de vogelsterfte die het gevolg is van fossiele energie, dan wil je alleen nog maar windergie. Alle fossiele-energiecentrales vervangen door windparken zou per jaar 70 miljoen vogellevens sparen!

En om maar eens andere heldere getallen op te sommen. Jaarlijks sterven 100 miljoen of meer vogels door tegen ramen te vliegen, onze lieve huiskatten zijn goed voor 500 miljoen dode vogels per jaar, hoogspanningsdraden voor 174 miljoen, pesticiden voor minstens 74 miljoen en auto's voor 60 miljoen. Windmolens kosten, wereldwijd, waarschijnlijk 150.000 vogellevens.
Barnard heeft nog veel meer cijfers, grafieken en verwijzingen naar oorspronkelijke onderzoeksrapporten. Dus als u nog niet overtuigd bent: klik dan toch nog eens hier.

Meer energienieuws krijgt u ook van me via Twitter: @VincentDekker4.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden