Windmolen doet nabijgelegen woning in waarde dalen

Huizen die in de buurt liggen van windmolens dalen in waarde. Geluidsoverlast en horizonvervuiling zijn daar debet aan. Het is nu officieel erkend, zo blijkt uit de aanslag onroerende-zaakbelasting in het Zeeuwse Sint Philipsland. Het betreft enkele tientallen huizen die op een afstand van minder dan een kilometer liggen van een windmolen. De waardedaling bedraagt gemiddeld 40.000 euro. De bewoners willen compensatie.

Een en ander blijkt uit een rapportage die in het jongste nummer van het blad Binnenlands Bestuur is gepubliceerd. Het gaat om vijf windmolens die twee jaar geleden in gebruik werden genomen. Woordvoerder Frank van Gennip van de actiegroep die de vestiging van de windmolens kritisch volgt en daarvoor compensatie zoekt, spreekt van 'een eerste succes'. "De gemeente erkent hiermee dat er sprake is van waardedaling door de molens", aldus Van Gennip in Binnenlands Bestuur.

Dat de gemeente nu erkent dat er schade is, betekent nog niet dat zij opdraait voor een eventuele compensatie, stelt de verantwoordelijke wethouder Peter Hoek in Binnenlands Bestuur. "Dat is aan de initiatiefnemers van de molens. Zij wilden iets, dan is het aan hen om maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen als er gedoe ontstaat. Wij dekken eventuele claims standaard af in contracten."

De schade voor de initiatiefnemers van de windmolens kan nog verder oplopen als de straal waarmee wordt gerekend wordt vergroot naar 1500 meter afstand rond een windmolen. Dan betreft het een paar honderd huizen. Volgens Van Gennip van de kritische actiegroep is een straal van 1500 meter "alleszins redelijk, 2500 meter komt ook voor in de jurisprudentie".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden