Windenergie kan groot deel van wereld aan stroom helpen

Windmolens kunnen de hele wereld van schone energie voorzien. Met deze conclusie spreken Amerikaanse onderzoekers eerdere studies tegen waarin het potentieel van windenergie beperkt leek. De molens zouden elkaar al snel de wind uit de wieken nemen en ook allerlei kwalijke gevolgen hebben voor het klimaat.

In het vakblad PNAS tonen wetenschappers van de universiteiten van Stanford en Delaware vandaag de uitkomsten van hun computermodel waarin ze de hele wereld hebben volgezet met windmolens. Overal, ter land en ter zee, plaatsten ze grote molens - 100 meter hoog, met een vermogen van 5 megawatt - totdat ze het verzadigingspunt hadden bereikt: daarvan is sprake als een nieuwe molen in de luwte van een andere staat en geen extra energie meer opwekt.

Al die molens bij elkaar hebben een effectief vermogen van meer dan 250 terawatt (250 miljoen megawatt). Dat is een veelvoud van de verwachte wereldwijde vraag naar energie in 2030: 11,5 terawatt. En dan rekenen de onderzoekers het potentieel in hogere luchtlagen niet eens mee; wie alle jetstreams weet te winnen, krijgt er nog eens 380 terawatt bij.

De auteurs beseffen dat deze berekening niet erg realistisch is. In de eerste plaats omdat het lastig is stroom te tappen van een windmolenpark midden op de oceaan of op Antarctica. Als ze zich beperken tot molens op bereikbaar land of langs de kust, is er nog altijd een potentieel van 80 terawatt. Maar ook dat scenario is, gelet bijvoorbeeld op het maatschappelijke verzet tegen windmolens, niet plausibel.

Maar vier miljoen molens - die samen 7,5 terawatt leveren, ruim de helft van de vraag; dat moet toch kunnen, schrijven ze. Daarvan zetten ze de helft op zee, en dan is er voor die andere twee miljoen nog geen 0,5 procent van het aardoppervlak nodig. Dat komt overeen met de helft van Alaska.

Het is echter slimmer, beargumenteren ze, om die twee miljoen molens te spreiden over een aantal megaparken in verlaten gebieden waar het veel en hard waait. In de Sahara en de Gobiwoestijn bijvoorbeeld, of op de Amerikaanse prairies.

"We zeggen niet: bouw de wereld maar vol met turbines", lichten de onderzoekers toe. "We laten alleen zien dat het potentieel ruim voldoende is. Laten we daarom aan de slag gaan, er is nog een lange weg te gaan. Op dit moment hebben we pas 1 procent van de benodigde windenergie geïnstalleerd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden