Weblog

Windcentrale sluist windwinst slim door naar molenkopers

De Windcentrale brengt de stroom van grote molens op een slimme manier naar 10.000 moleneigenaren. Beeld
De Windcentrale brengt de stroom van grote molens op een slimme manier naar 10.000 moleneigenaren.

Windmolens op land zijn al concurrerend met energiecentrales die fossiele brandstoffen stoken. Maar niemand wil ze in de achtertuin. Tenzij... je meedeelt in de winst. De Windcentrale bezorgt iedereen die geen zonnepanelen op het dak kan zetten, toch eigen energie.

Het wereld-energiebureau IEA meldde vorige week dat windmolens op land na waterkracht de belangrijkste duurzame energiebron gaan worden. Dan moeten er natuurlijk wel genoeg van neergezet kunnen worden. Om de weerstand van omwonenden te overwinnen kun je hen laten delen in de winst.
De Windcentrale heeft een nieuwe vorm voor die winstdeling bedacht. De coöperatie biedt winddelen aan, aandelen in een windmolen. De Windcentrale zoekt kopers voor 10.000 winddelen van 345 euro elk. Met die 3,5 miljoen euro wordt een bestaande windmolen bij Delfzijl gekocht. De molen levert gemiddeld 5 gigaWattuur aan stroom per jaar, wat neerkomt op zo'n 500 kWh per winddeel. Energiebedrijf Greenchoice neemt de stroom van de molen af en verlaagt in ruil daarvoor de stroomrekening van een bezitter van een winddeel met zo'n 500 kWh. Hoeveel precies varieert met wat de molen daadwerkelijk aan stroom produceert.

"Het is geen salderen", maakt initiatiefnemer Harm Reitsma meteen duidelijk. "De discussie over salderen gaat nog een hele tijd duren en daar willen wij niet op wachten. Salderen is ook niet nodig."
Bij salderen wordt de stroom uit bijvoorbeeld zonnepanelen op het eigen dak in mindering gebracht op het jaarlijkse stroomverbruik. Je krijgt dan pakweg 22 cent per kWh, inclusief de energiebelasting van 13 cent. Die energiebelasting maakt salderen een probleem bij stroom uit panelen die niet op je eigen dak staan, en bij windenergie van verafgelegen molens. Voor stroom uit die bronnen krijg je nu veelal de inkoopprijs die energiebedrijven aan grote centrales betalen, zo'n 6 cent exclusief en 7 cent inclusief btw.

Extra voordeel
Met die 7 cent zijn zonnepanelen nog niet rendabel te maken, maar windmolens op land al wel. Bij de Windcentrale heeft de winddeelbezitter nog een extra voordeel. Greenchoice verrekent de 500 kWh met het verbruik. Dat gaat als volgt. De consumentenprijs van een kWh is ruwweg 22 cent en die is opgebouwd uit de netto-prijs van 7,5 cent plus 1,5 cent btw daarover, waar nog 11 cent energiebelasting en 2 cent btw dáárover bij komt. Door de verrekening betaalt een winddeelbezitter bij Greenchoice 500 keer 9 cent (7,5 + 1,5) minder per jaar.
Reitsma: "De windmolen die we kopen is vier jaar oud en gaat nog gegarandeerd 16 jaar mee. Bij 2 procent prijsstijging per jaar voor de stroom heb je na 16 jaar voor 810 euro aan stroom opgewekt. Daar moeten dan nog onderhoudskosten vanaf, 250 euro over 16 jaar. Blijft over een winst van 210 euro op je investering van 345 euro." Dat is een rendement dat je niet snel haalt met een spaarrekening. Als de molen langer dan 16 jaar meegaat, wordt het rendement nog hoger.

Er zijn al andere coöperaties, zoals De Windvogel, die via aandelen windmolens aan de man brengen. Maar daarbij wordt de opgewekte stroom op de open markt verkocht voor iets van 5 cent per kWh en krijgt de deelnemer jaarlijks geld uitgekeerd. De Windvolgel voert al wel een proefproces om salderen mogelijk te maken.
De Windcentrale levert de stroom via Greenchoice aan de windmoleneigenaren, de winddelers, en door de verrekening is de opbrengst dan 9 cent per kWh. Dat zou er voor moeten zorgen dat het rendement voor de kopers van winddelen iets hoger ligt dan bij de andere initiatieven.

Meer molens
Ondertussen proeft Reitsma al zoveel belangstelling dat hij een optie heeft genomen op een tweede molen. En als het idee verder aanslaat, gaat de Windcentrale naar molen nummer drie en volgend.
Wie nu mee wil doen, moet al klant zijn van Greenchoice of dat worden. Netwerkbedrijf Liander onderzoekt in Nijmegen momenteel hoe stroom uit afgelegen bronnen, zoals uit zonnepanelen op schooldaken, door alle energiebedrijven verrekend kan worden met het verbruik van klanten in het hele land.

Ook op Twitter houd ik de ontwikkelingen rond (zonne)energie bij. U kunt me daar volgen via @VincentDekker4.

Reactie op reacties, 18 juni 2012 15.15 uur
@Krispijn Beek, kun je een nieuwe link geven, want deze werkt niet of is verziekt met een virus.

Harm Reitsma met zakenpartner Anne Janssens. Beeld
Harm Reitsma met zakenpartner Anne Janssens.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden