Wind zit optochten bij carnaval dwars

Veel optochten uitgesteld tot 6 maart. In Schinveld slaat wagen om.

Voor het eerst in 26 jaar reden er gisteren tijdens het carnavalsfeest in veel Brabantse en Limburgse steden geen praalwagens vanwege de harde wind. Maar in Kerkrade liet het weer de feestvierders onberoerd. Burgemeester Jos Som: "Ach, het is de verantwoordelijkheid van de carnavalsvereniging. De bouwers hebben verstevigingen aan de wagens aangebracht, dus ze zijn heel sterk. Bovendien waait door de straten natuurlijk minder wind dan op de open vlakte."

Net zo optimistisch waren ze in het Limburgse Schinveld. Maar daar werd een grote carnavalswagen omvergeblazen, overigens niet tijdens een optocht, maar tijdens vervoer over de provinciale weg. Die moest na het ongeval tijdelijk worden afgesloten voor opruimwerkzaamheden. Er vielen geen gewonden.

Vanwege het stormachtige weer, met windstoten tot 75 kilometer per uur, zagen steden als Breda en Den Bosch zich genoodzaakt om hun optochten af te gelasten. Slechts twee keer eerder konden veel carnavalsoptochten in Nederland door noodweer niet doorgaan: in 1969 vanwege sneeuwval en in 1990 door een storm.

Ook veel kleinere carnavalsgemeenten konden niet genieten van het resultaat van hun inspanningen. "De hevigheid van het weer neemt almaar toe en de vlaggen staan strak in de wind, het is een verstandig besluit geweest om de boel niet door te laten gaan. Ik zie nu zelfs een vlag van de mast waaien." Lachend: "Dit is echt verschrikkelijk", aldus Joep Schouren van de carnavalsvereniging in Venlo via de telefoon.

Veel gemeenten verplaatsen hun optocht naar 6 maart, halfvasten, de dag dat de katholieke vastentijd op de helft is. Maar in het Brabantse Gassel trokken de feestvierders zich niet veel van het slechte weer aan en rolden de wagens gewoon door de straten. "Het zonnetje schijnt, het is droog en het waait eigenlijk niet zo hard", aldus Mathieu Reinen van carnavalsvereniging De Ezels. "We hebben sowieso geen grote wagens met poppen. Onze optocht gaat gewoon door.

Keulen: 400 aangiften

De vluchtelingenstroom speelt dit jaar een rol in het Duitse carnaval. In de optocht in Steinkirchen reed een tank mee met daarop de tekst 'Asielafweer'; in Wasungen de 'Balkan Express' met als sprinkhanen verklede narren en de tekst 'de plaag komt'.

Vanwege de (seksuele) incidenten rond de jaarwisseling zijn er in Keulen nu 2500 agenten op de been. De politie in Keulen heeft tot gisteren vierhonderd aangiften geteld, waarvan 35 'een seksueel delict' betroffen. Afgelopen jaren waren dat er op dinsdagavond, wanneer het carnaval eindigt, ongeveer vijftig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden