Wind wint het hier nog dik van de zon

Veel zonnepanelen vlak over de grens in Duitsland, bij vliegveld Weeze. Beeld Airport Weeze
Veel zonnepanelen vlak over de grens in Duitsland, bij vliegveld Weeze.Beeld Airport Weeze

Geen verrassing, maar wel iets om als zonnepanelen-liefhebber werk van te maken: in het jaarlijks overzicht van de groenste stroomleveranciers en hoe ze die stroom opwekken, zie je windenergie heel prominent en zonne-energie totaal niet meespelen.

Somo, ooit opgezet voor onderzoek naar multinationale ondernemingen, heeft uitgezocht hoe groen 22 in Nederland actieve energieleveranciers zijn met hun stroomaanbod. Dat valt, als je naar grote jongens als Nuon, Essent en Eon kijkt, natuurlijk verschrikkelijk tegen. We moeten de vijf groenste stroombrengers op één uitzondering na bij de kleinere en kleine spelers zoeken.

Windunie, die uitsluitend stroom uit Nederlandse windmolens levert, is duurzaamheidskampioen, zo blijkt uit het onderzoek dat mede in opdracht van Greenpeace en de Consumentenbond is uitgevoerd. Windunie wordt gevolgd door Greenchoice en NHEC. De laatste, de Noord-Hollandse Energie Coöperatie, betrekt alle stroom uit een biomassacentrale (in mijn eigen buurstad Alkmaar). En nummer vijf is Dong Energy. De ene grote levernacier in de top is Eneco (vierde op de lijst), waar deze leverancier dan toch (naast alle kritiek die ik op ze heb...) een echte pluim voor verdient.

Groen = gemeenschapsgevoel
In het lijstje vallen mij twee 'bijzaken' op. Ten eerste dat Windunie en NHEC 'voor en door' leden is, de eerste als vereniging, de tweede als coöperatie. En van Greenchoice, die samen met Windunie en NHEC de top-drie vormt, is bekend dat ze coöperaties die zelf groene energie willen produceren en leveren, van harte ondersteunen. Kortom: groen gaat hier samen met gemeenschapsgevoel. En, bijna onnodig te zeggen: niet-groen gaat samen met grootschalige concerns die hun geld afdragen aan (vaak buitenlandse) anonieme aandeelhouders...

Meer zon gewenst
De tweede constatering is naar ik hoop over één of twee jaar achterhaald. Groene stroom komt nog amper uit zonnepanelen. Bij de NHEC staat weliswaar dat men in toenemende mate samenwerkt met producenten van energie uit zon en wind, maar in overzichten van Somo komt de categorie zonne-energie nog niet apart voor.
Daar moeten we dus nog het nodige aan doen. En dat zal de komende jaren ongetwijfeld ook gebeuren. De ontwikkelingen op dit gebied, zowel technologisch als organisatorisch en juridisch, gaan momenteel zo hard dat ik voor zonnepanelen ook in Nederland een heel zonnige toekomst durf te voorspellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden