'Wind in mijn haren, de geur van gras in mijn neus'

Bergwandelen. Ook voor boven de veertig is het nog best te doen, verzekert Op Pad (maart). De kracht en de souplesse worden wat minder, herstel duurt langer, enkels en ruggen hebben slijtage. Maar de ouder wordende bergliefhebber kan daar wat aan doen, zo blijkt uit een reportage over een trektocht met vier veteranen tussen de 50 en 65 jaar. Ieder klimt in eigen ritme en eigen tempo, er wordt geen energie verspild en uiteindelijk heeft een veteraan altijd iets 'over'. Oudere alpinisten kunnen veel aan, mits ze blijven trainen. Het tijdschrift voor actieve vakanties testte buitensportjacks en stelde vast dat ook de jacks die er het best uit te voorschijn kwamen, ondanks alle mooie verkooppraatjes zeker geen leven lang meegaan. Zelfs een goed onderhouden kledingstuk van de beste kwaliteit kan na vier jaar lekkage vertonen. Verder trok Op Pad te voet door de Schotse Hooglanden en langs de Gelderse Linge en per fiets door mystiek Laos en Duvelse Oost-Vlaanderen.

Reizen (maart) zocht de sporen van Richard Gere, Sean Connery en Anthony Hopkins in een tocht langs beroemde filmlocaties in Wales. In Lhanarmon vertellen kamermeisjes in welk bed Hugh Grant heeft geslapen en zijn avontuurtjes heeft gehad, de acteur uit 'The Englishman who went up a hill but came down a mountain'. Bij Llangfair is de grot waar Richard Gere als Lancelot in 'First Knight' de ontvoerde Guinevere (Julia Ormond) redt uit de handen van Malagant (Ben Cross), zodat ze kan trouwen met koning Arthur (Sean Connery). De orkaan Luís was een zegen voor Sint Maarten, noteerde het vakantiemagazine op het Antilliaanse eiland, dat er inmiddels weer 'folderrijp' bij ligt. Een laaiend-enthousiaste reportage meldt dat het 'niet valt te ontdekken: het overmeestert je in z'n eigen stroperige ritme'. Verder proefde Reizen de 'oerwereld' van de Orinoco (Venezuela), het contrastrijke Sardinië, de melancholie van Brugge en 'Nederland op z'n best': de ondergewaardeerde Kop van Noord-Holland.

Het maartnummer van Kampeer en Caravan Kampioen (KCK) serveert een aantal Franse meren, zoals in de Alpen, vlak onder Bordeaux, in de Morvan en in Noord-Frankrijk. Het zijn niet de bekendste waterplassen en juist daardoor aantrekkelijk voor wie in het drukke vakantieland toch nog een beetje rust zoekt. Nog stiller zijn de Kleine Groene Campings, die sinds tien jaar in Nederland bestaan. Er zijn er 29 inmiddels, het merendeel ligt in Drenthe en Gelderland. Het bestuur van de vereniging organiseert geen feestje: 'Daar zitten mensen die voor de rust en de natuur komen, niet op te wachten', vindt de voorzitter. Verder stipt KCK de problemen aan van huisdieren op een camping. Voor- en tegenstanders hebben het voor het zeggen. 'Dierengoeroe' Martin Gaus tipt dat het vaak verstandiger is om zonder Bello of Minou op reis te gaan.

De Noor Brge Ousland trok in z'n eentje over de Zuidpool. Grasduinen (maart) laat prachtige foto's zien van deze eenzame zwoeger in de sneeuw. Het was een uitdaging, zegt Ousland in het blad over natuur, reizen en vrije tijd. Maar eerlijk gezegd 'voelde ik me in de stad eenzamer dan op de Zuidpool'. Verder maakte Grasduinen een rondreis langs een aantal imposante rozentuinen in Oost-Engeland, waar het klimaat zo aangenaam is dat er zelfs wijngaarden voorkomen. Ware lusthoven zijn het, die rozentuinen. Ligt het aan de vele zonuren, vraagt het blad zich af. Of aan de groene vingers van de bewoners? De vraag is net zo moeilijk te beantwoorden als die over de luchten in Friesland: zijn ze echt hoger dan elders? Ze zijn in elk geval minstens zo mooi, zeker op het traject tussen Leeuwarden en Stavoren - het land van sekteleider Jean de Labadie, van ijsmeester Henk Kroes en van boekenschrijver Geert Mak. 'De wind in mijn haren, de zang van een leeuwerik in mijn oren, de geur van gras in mijn neus. In dit Zuidwestelijk stukje Friesland voel ik me altijd vrolijk.'

Meridian (maart/april) brengt een Latin Special, met onder meer een reportage over de 'verzwegen krachten' van Columbia waar je je 'probleemloos aan kunt overgeven': naast drugs, corruptie en criminaliteit heeft het land ook een andere kant, zoals het ritme van de kust, de veiligheid van de Amazone en de rust van de Andesdorpjes. Ook de Inca-schatten van de Heilige Vallei in Peru, de nationale dranken van Mexico en de natuur van Chili komen aan bod - naast de vraag hoe veilig Latijns-Amerika eigenlijk is. De conclusie is: er wonen struikrovers en guerrilleros, maar ook vriendelijk mensen. Een ervaren bezoeker adviseert 'Word vooral niet paranoïde!' Boudewijn Büch noemt Isla Robinson Crusoë, een van de Juan Fernandez-eilanden op 600 kilometer afstand van Chili, de droevigste plek waar hij ooit geweest is: één keer per jaar komt de postboot langs. Het hoogste doel wat een reiziger zich kan stellen, is volgens Meridian een tocht in de voetsporen van Kuifje. Helemáál lukt het nooit. Daarvoor is de wereld van de stripheld te groot, bestaat die wereld niet meer en heeft hij nooit bestaan. Maar de sfeer van Kuifje is er nog wel: in Zimbabwe, Egypte, China en Schotland bijvoorbeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden