Wind en golven brengen olie en kritiek

(Trouw) Beeld
(Trouw)

amsterdam - – Garnalenvissers en oesterkwekers langs de kust van Louisiana haalden gisteren nog snel binnen wat ze konden, in afwachting van de aankomst van olie. De rand van de 77 bij 129 kilometer grote olievlek, afkomstig uit een lekkende bron op de zeebodem, heeft de kwetsbare en ecologisch belangrijke moeraskust inmiddels bereikt, geholpen door harde wind en hoge golven.

Van onze redactie buitenland

Nu het niet gelukt is om de oliebron mechanisch af te sluiten, vrezen de VS voor een ramp die de grootste tot nu toe, met de tanker Exxon Valdez bij Alaska, gaat overtreffen. Uit de bron vloeien vijfduizend vaten (800.000 liter) per dag, in plaats van de in eerste instantie geschatte duizend. Het aanboren van een nieuwe bron, die de druk doet afnemen en afsluiten mogelijk maakt, kan maanden duren.

Volgens het financiële beoordelingsbedrijf Fitch Ratings kan alleen al het opruimen van de vervuiling 1,5 tot 2,3 miljard euro kosten.

Deze tegenvallers zorgen ervoor dat de kritiek toeneemt, zowel op BP, juridisch verantwoordelijk voor alle schade, als op de regering. BP zou te lang hebben volgehouden dat het allemaal wel meeviel, de overheid zou niet snel genoeg hebben ingegrepen. Zeker in Louisiana en de aangrenzende staat Mississippi, waar de federale overheid het ook liet afweten na de orkaan Katrina, is het wantrouwen groot.

Schout-bij-nacht Sally Brice-O’Hara van de Kustwacht werd er in interviews op alle drie de grote tv-netwerken stevig over ondervraagd, maar hield vol dat haar organisatie snel en adequaat had gereageerd.

Inmiddels worden ook marine en luchtmacht ingezet, met drijvend materieel dat de olie moet tegenhouden en chemicaliën die de vervuiling afbreken. Ook wordt de drijvende olie in brand gestoken, in een poging de schade aan de kust zo veel mogelijk te beperken.

De federale natuurbeschermingsorganisatie Fish and Wildlife Service probeerde gisteren vooral om de vervuiling weg te houden van een aantal natuurreservaten op de Chandeleur-eilanden, vergelijkbaar met de Nederlandse Wadden, en dan vooral van plaatsen waar nu de pelikanen broeden. In het hele gebied dat door de olie wordt bedreigd, kunnen tienduizenden meeuwen, pelikanen, lepelaars, sterns en reigers het slachtoffer worden van de ramp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden