Wim Tigges

'Je moet literatuur laten bezinken'

U bent anglicist, kenner van de Engelse letterkunde. Hoe is de liefde voor de Engelstalige literatuur ontstaan?
"Ik vond Engels op school al een leuke taal. De achttiende en negentiende eeuw vind ik de interessanste periode en dan vooral het werk van Jane Austen en Charles Dickens. Al vind ik het eigenlijk nóg boeiender om juist op zoek te gaan naar minder bekende werken van minder bekende schrijvers. Het blijft leuk om met obscure titels op de proppen te komen."

En het is niet alleen maar Engeland, natuurlijk.
"Precies, het is veel meer. Het Engelse taalgebied is zo ontzettend groot, van Schotland tot Australië en bijvoorbeeld India. Er verschijnt zo veel, er zal mij ongetwijfeld ook genoeg ontgaan."

Wat vindt u op het moment interessant om te ontdekken?
"De jaren vijftig van de vorige eeuw. Iemand als Graham Greene is nog wel veelgelezen en bekend maar er zijn nog veel meer goede boeken geschreven in die tijd. Die gingen dan bijvoorbeeld over de komst van migranten naar Londen en de spanningen die dat met zich meebracht. Destijds een geheel nieuw thema in de literatuur en nu natuurlijk ook weer actueel. 'Absolute Beginners' van Colin MacInnes is in dat genre de klassieker."

Heeft u nog meer tips?
"Wat ik zeker een aanrader vind is 'Edwin Mullhouse: The Life and Death of an American Writer 1943-1954 by Jeffrey Cartwright' van de Amerikaan Steven Millhauser. In wezen beschrijft hij daarin zichzelf als klein jongetje in een stripwereld. Het boek geeft een prachtig beeld van de late jaren veertig en de fantasie is fraai vermengd met realisme."

En iets recenters?
"Een boek van de Nieuw-Zeelandse auteur Lloyd Jones, 'Mister Pip'. Dat stond op de shortlist voor de Booker Prize in 2007. Het verhaal draait om 'Great Expectations' van Charles Dickens. Het is heel fantasievol om een klassieke roman te gebruiken als thema van een modern boek. Zo kun je dus het nieuwe uit het oude halen. En het oude uit het nieuwe. Lloyd Jones schrijft bovendien volstrekt pretentieloos. Hij wordt door te weinig mensen gelezen."

Stel, ik wil als leek de Engelse letteren ontdekken. Welk boek is dan onmisbaar?
"Als je zegt: ik moet toch echt eens een goede Engelse klassieker lezen, dan moet je 'Great Expectations' van Charles Dickens hebben. Die heeft zich bewezen, die is bezonken. Je moet literatuur ook laten bezinken."

Wim Tigges (1947) doceert Engelstalige letterkunde aan de Universiteit Leiden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden