Wim Brands 'Poëzie gooi ik nooit weg'

Wim Brands (1959) is journalist, radio- en televisiepresentator en dichter. Onlangs publiceerde hij ’neem me mee, zei de hond’, zijn nieuwste dichtbundel.

Beschrijf uw boekencollectie eens?

„Als mijn vrouw mij niet tot de orde zou roepen, zou het hier dichtgegroeid zijn. Ik schat het aantal boeken op zo’n 5.000, waaronder ook veel drukproeven. Ze staan opgesteld in dubbele rijen en niet op alfabetische volgorde. Maar hoewel er veel beweging in zit, weet ik ze allemaal terug te vinden. En ach, een antiquaar bij wie ik af en toe kom – hij heeft zelf ook duizenden boeken – zei eens tegen me: ’Boeken eten niks.’”

Wat leest u momenteel?

„Voor mijn tv-programma ’Boeken’ ben ik nu bezig met ’Tussen string en hoofddoek’ van Kees Beekmans. Heel interessant en verrassend omdat hij beschrijft hoe Marokko snel moderniseert juist dóór de aanwezigheid van religie.”

U leest veel voor uw werk. Blijft boeken lezen dan nog wel een aangename vrijblijvendheid?

„Als ik ga denken: o jee, nu moet ik dit of dat nog allemaal doen, dan zou dat vervelend zijn. Maar dat is niet het geval omdat ik zelf mag uitkiezen welke boeken ik lees.”

Wat is de tendens in uw boekenkast?

„Het is heel veel non-fictie. Geschiedenis, politiek, biologie, noem maar op. Maar ook fictie. Ik ga binnenkort beginnen met Jonathan Franzen.”

Hoe verklaart u die brede tendens?

„Mijn boekenkast is een zelfportret. Al heb je dat vaak later pas door. Als ik erover nadenk dan verklaart die brede interesse misschien dat ik mij toch het meest journalist voel.”

Kunt u een voorbeeld geven van een boek waarbij u dat merkte?

„Ik ben erg gehecht aan ’McSorley’s Wonderful Saloon’ van Joseph Mitchell, een boek uit 1943 met New Yorkse portretten. Toen ik dat voor het eerst onder ogen kreeg wist ik dat ik journalist wilde worden.”

Wat zijn uw lievelingsboeken?

„’Reis naar het eind van de nacht’ van Céline, de boeken van Gerard Reve en W.F. Hermans, ’Kritiek van de cynische rede’ van de Duitse cultuurfilosoof Peter Sloterdijk en verder veel poëzie. Poëzie gooi ik nooit weg.”

Heeft u boeken waarvoor u zich schaamt?

„Dat heb ik niet zo snel. Als ik een selectie moest maken van boeken die wegkunnen, dan zou dat best lukken. Maar valt er een boek uit de kast dan merk ik: ja, daar zit toch weer een herinnering aan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden