Wim Boevink speelde in op sentimenten

Dankzij een lange reeks verslagen van Wim Boevink heeft de Trouw-lezer het proces-Demjanjuk op de voet kunnen volgen. De beklaagde is nu veroordeeld, en dat doet, gezien de ingezonden brieven, veel lezers goed.

Heus, ik snap de vreugde over de veroordeling en ik zou die delen als ik er zeker van was dat de man die veroordeeld is, is wie hij geacht wordt te zijn en uit vrije wil deed wat hij geacht wordt gedaan te hebben. Maar ik heb die hele reeks persoonlijke verslagen lang het knagende gevoel gehad dat we daar nu juist niet zeker van zijn. En in een rechtssysteem waarin 'het zou kunnen' voldoende bewijs is, wil ik niet leven.

Deze man is niet veroordeeld voor concrete vergrijpen, maar omdat hij meegewerkt zou hebben aan een genocidaal systeem. Als hij al in Sobibor was - wat niet vaststaat maar wel zou kunnen - en als hij al meewerkte - wat niet vaststaat maar wel denkbaar is - was en werkte hij daar onder doodsbedreiging. Hoe wrang de vergelijking ook; datzelfde gold voor joodse gevangenen die in concentratiekampen te werk waren gesteld. Ook zij deden dat in de hoop de dood te ontlopen.

Boevink verhaalde ons uitgebreid hoe bot de advocaat tekeerging en liet ons meebeleven hoe zielig de zwijgende beklaagde zich voordeed. Allengs werd mijn ergernis over dit theatrale tweetal verdrongen door mijn ergernis over deze juridisch irrelevante, suggestieve inkijkjes. Het proces ging om de vraag of er voldoende bewijs was. Als we die vraag uit het oog verliezen omdat de beklaagde en zijn advocaat ons tegenstaan, is het met het recht gedaan.

Boevink speelde er mee in op sentimenten die in een rechtszaal nu juist geen rol horen te spelen. En de vele reacties op zijn teksten lezend, denk ik dat hij er de rechtsstaat geen dienst mee bewees.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden